IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър отново облекчи капиталовия контрол

Остава в силна обаче ограничението за максималното теглене на 300 евро на ден

08:27 | 12.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кипър отново облекчи капиталовия контрол

Изпадналият във финансова неволя Кипър разреши чрез нова наредба банкови транзакции на вътрешния пазар до 300 000 евро. Същевременно бе повишен и прагът за фирмени плащания в чужбина, с което страната отчасти облекчи капиталовия контрол, който бе въведен на 28 март за избягване на банкова криза, съобщава Ройтерс.

Кипър увеличи прага за фирмени плащания в чужбина от 5000 на20 000 евро без предварителни проверки и разреши на пътуващи в чужбина да носят до 2000 евро на човек спрямо 1000 досега, се казва в наредба на финансовото министерство.

Другите ограничения, като максималното теглене на 300 евро на ден, все още остават в сила. 

На заседанието на Съвета на министрите на финансите на държавите от еврозоната (т. нар. Еврогрупа), проведено на 15 март, бе взето първото официално решение за въвеждане на еднократен данък върху всички депозити на компании и частни лица в цялата банкова система на Кипър.

На 18 март обаче парламентът на страната отхвърли този вариант на рекапитализиране на банковата система.

Но под натиска на международните кредитори, които отпускат спасителния финансов пакет за Кипър на стойност 10 млрд. евро, средиземноморската държава одобри променен вариант на предложението. Той предвижда орязване на сумите само по негарантираните депозитина стойност над 100 000 евро в двете най-големи банки в страната според пазарната им капитализация – Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank. Страната въведе капиталовите ограничения на 28-и март, за да предотврати наплив към банките и изтичане на капитала им в чужбина. Това се случи на фона на преговорите за спасителен пакет за заплашения от държавен фалит член на еврозоната.

Финансовите министри на държавите от еврозоната ще се съберат днес в Дъблин, за да обсъдят финалните щрихи от спасителния план за Кипър. Те ще обсъдят и удължаването на срока за изплащането на заемите за Португалия и Ирландия, както и проблемите с укриването на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още