IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетки милиони евро са изтеглени от Кипър до обявяването на новия данък

От парламентарната комисия по етика в дейността на обществените институции обаче не обявяват имена, тъй като "хората не трябва да се превръщат в мишена"

17:37 | 09.04.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Десетки милиони евро са изтеглени от Кипър до обявяването на новия данък

6 000 физически и юридически лица са изтеглили от Кипър десетки милиони евро преди обявяването на споразумението между страната и международните кредитори за въвеждане на еднократен данък върху депозитите, сочи списъкът с техните фамилини и наименования, представен от кипърската централна банка в парламентарната Комисия по етика в дейността на обществените институции, съобщи ИТАР-ТАСС.

Засега имената на физическите лица и компаниите няма да бъдат огласявани публично.

„В списъка са включени 6 000 физически и юридически лица, които са изтеглили десетки милиони евро от своите депозити и са ги превели зад граница в периода между 1 и 15 март“, отбеляза председателят на комисията Димитрис Силурис. „Има и странни случаи, при които са извършени по 3-4 превода от едно и също лице. Хората обаче не трябва да се превръщат в мишени и затова ние не предоставяме на обществеността техните имена“, добави Силурис.

При това той изрази разочарованието на комисията, че данните са били предоставени на централната банка само за период от 15 дни при положение, че е била поискана информация за една година назад.

По думите му въпросът за списъка „ще бъде повдигнат на срещата лидерите или на представители на партиите с председателя на парламента в четвъртък“. „В същия ден ще бъдат призовани да дадат обяснение управителят на централната банка и неговият заместник“, изтъкна Силурис.

На свой ред от централната банка на страната отбелязват в послание до депутатите, че „обемът на информацията е огромен“, и молят да бъде формулирано наново искането за предоставянето на данните.

От финансовата институция подчертават също, че остава неясно дали искането на депутатите не противоречи на искането за запазване на банковата тайна.

На заседанието на Съвета на министрите на финансите на държавите от еврозоната (т. нар. Еврогрупа), проведено на 15 март, бе взето първото официално решение за въвеждане на еднократен данък върху всички депозити на компании и частни лица в цялата банкова система на Кипър.

На 18 март обаче парламентът на страната отхвърли този вариант на рекапитализиране на банковата система.

Но под натиска на международните кредитори, които отпускат спасителния финансов пакет за Кипър на стойност 10 млрд. евро, средиземноморската държава одобри променен вариант на предложението. Той предвижда орязване на сумите само по негарантираните депозити на стойност над 100 000 евро в двете най-големи банки в страната според пазарната им капитализация – Bank of Cyprus и Cyprus Popular Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
alligator_29
преди 11 години
До колкото на мен ми е известно, лихвата зависи в голяма степен и от рисковия профил на държавата. т.е. ако вложите парите в България има по голям риск да ги изгубите в сравнение с Германия примерно. Затова и лихвата при нас е по висока. За привличане на депозити :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
alligator_29
преди 11 години
Пълен цирк и пародия :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още