IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по сръбските облигации падна до близо 3-месечно дъно

Динарът поскъпна с 0,5%, след като ЕК обяви, че подкрепя започването на преговори за членство на Сърбия в ЕС, но впоследствие ограничи печалбата до 0,1%

17:06 | 22.04.13 г.
Доходността по сръбските облигации падна до близо 3-месечно дъно

Доходността по сръбските държавни облигации се понижи до близо 3-месечно дъно, след като споразумението с Косово увеличи перспективите за скорошно членство на страната в Европейския съюз (ЕС), съобщи Bloomberg.

Доходността по емитираните в щатски долари сръбски облигации със срок на погасяване през септември 2021 г. се понижи с 15 базисни пункта до 5,08%, което е най-ниското ниво от 31 януари. За сравнение – доходността по емитираните в щатски долари с матуритет през 2022 г. облигации на членката на ЕС Словения е 5,86%.

Днес от Европейската комисия заявиха, че подкрепя започването на преговори със Сърбия за членство в ЕС и на предприсъединителни преговори с бившата ѝ провинция Косово, след като двете страни постигнаха споразумение за бъдещите си отношения на 19 април.

Инвеститорите би следвало да проявят по-добронамерено отношение към сръбските облигации, тъй като споразумението действа „положително в подкрепа на доверието“, обявиха от Royal Bank of Scotland Group Plc. „Макар че до пълното присъединяване на Сърбия към ЕС има най-малко 5 години, много от икономическите ползи от членството ще бъдат реализирани още по време на преговорите за присъединяване и изискваните икономически и социални реформи, които вървят ръка за ръка с тях“, пишат в своя бележка от 19 април анализаторите в банката Абас Амели-Ренани и Димитриос Евстатиу.

Доходността по сръбските облигации бе надхвърлила 7%, преди ЕС да предостави на страната статут на кандидат за членство през март 2012 г.

Международната рейтингова агенция Standard & Poor’s присъди на Сърбия рейтинг BB-, който е третият най-висок сред тези с неинвестиционен статут и е с 2 стъпки под хърватския и с 6 – под словенския, посочва Bloomberg.

Сравнимата доходност по хърватските облигации през април е със 73 базисни пункта под сръбската на ниво от 4,58%, след като на 26 март страната получи окончателно одобрение от ЕС за присъединяването си към него от 1 юли. Доходността по аналогичните емитирани в долари държавни облигации на Грузия, която има същия рейтинг при Standard & Poor’s като Сърбия, е 4,51%.

Днес сръбският динар поскъпна с до 0,5% спрямо еврото, изкачвайки месечен връх в рамките на деня, преди да заличи печалбата до 0,1%, достигайки ниво от 111,42 динара за евро.

Френската банка Societe Generale SA днес повтори препоръката си за покупка на сръбската валута заради очакванията тя да достигне 108 динара за евро, сочи неин доклад. „Последната информация, че Сърбия и Косово може да са постигнали споразумение, е очевидно силно положителна за активите в динари“, пишат анализаторите в кредитната институция Естер Лоу и Драгослав Величкович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 07.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още