IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър скоро ще получи първия транш от международната спасителна помощ

Управителният съвет на Европейския стабилизационен механизъм одобри освобождаването на 3 млрд. евро

10:00 | 25.04.13 г.
Кипър скоро ще получи първия транш от международната спасителна помощ

Кипър ще получи 3 млрд. евро от спасителната помощ до края на юни, след като Управителният съвет на Европейския стабилизационен механизъм (European Stability Mechanism - ESM) одобри късно снощи да бъде отпуснат първия транш по линия на кредитната програма, предаде Ройтерс.

Страната вероятно ще получи около 2 млрд. евро към средата на месец май, а останалата сума ще бъде преведена в края на юни. След това всеки следващ транш се предвижда да бъде освобождаван на около три месеца.

ESM ще има възможност освен това да отпуска всеки транш от финансовата помощ според нуждите на Кипър, както и да го задържа в зависимост от изпълнението на договорените реформи.

Очакванията са средиземноморският остров да получи около половината от средствата, отпуснати от международните кредитори, през тази година. Целта е страната да се върне на пазарите и да започне да се финансира самостоятелно от 2016 г.

Страната ще бъде обект на тримесечни проверки от страна на кредиторите, които ще наблюдават възстановяването на стабилността на банковия сектор, процесът на фискална консолидация и прилагането на структурни реформи за насърчаването на конкурентоспособността и устойчивото развитие.

ESM ще осигури приблизително 9 млрд. евро от спасителната помощ за Кипър, а Международният валутен фонд (МВФ) – останалите 1 млрд. евро. Погасяването на кредита ще започне след 10 години, като максималният срок за издължаване на страната е 20 години. Лихвата ще се изчислява на базата на разходите за финансиране на ESM, които ще са от порядъка на 2-3%.

Кипър е първата страна, която беше финансирана със средства от постоянния спасителен фонд на еврозоната. Досега фондът отпусна пари само за испанския банков сектор.

Фондът беше създаден в края на миналата година с основна задача да пази стабилността на единната валута чрез отпускането на директна финансова помощ на затруднени държави от паричния съюз. Той започна да действа едновременно с временния спасителен фонд (European Financial Stability Facility – EFSF), който продължава да отпуска средства по линия на спасителните програми за Гърция, Ирландия и Португалия.

Междувременно кипърските медии съобщиха, че кабинетът на страната формално е одобрил спасителното споразумение. „Правителството одобри кредитното споразумение и след това меморандумът ще отиде в парламента, където ще се проведе предварителна дискусия в парламентарните комисии“, поясни правителственият говорител Христос Стилианидис, цитиран от АФП.

„Ратификацията на споразумението се очаква да стане на 26 април“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още