IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия удължава матуритета по кипърския дълг с 2 години?

Кипър е изпълнил всички условия за получаване на първия транш от спасителната помощ, съгласувана с ЕС, МВФ и ЕЦБ, сочи документ на тройката

17:35 | 06.05.13 г.
Русия удължава матуритета по кипърския дълг с 2 години?

Русия се е съгласила да удължи срока на погасяване и да понижи лихвата по кредита от 2,5 млрд. долара, отпуснат на Кипър през 2011 г., сочи документ, подготвен от международните кредитори на средиземноморската държава и станал достояние на Ройтерс.

Според агенцията подобен ход би осигурил допълнително, макар и очаквано облекчение за Кипър след съгласуването на спасителна финансова помощ с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Русия отпусна кредита за срок от 5 години при лихва от 4,5% годишно. Удължаването на матуритета по заема и понижаването на лихвата ще облекчи разходите за обслужване на дълговото бреме на Кипър и ще помогне на страната да се стабилизира финансово.

„Получено бе и уверение от кипърските власти, че е било постигнато официално споразумение между Република Кипър и Руската Федерация за удължаването на матуритета по руския заем с 2 години, като той ще бъде върнат до 2018 г., както и за понижаване на лихвата от 4,5% до 2,5%“, пише там.

В документа, подготвен от Европейската централна банка, Европейската комисия и МВФ, се изтъква също, че Кипър е изпълнил всички условия на международните кредитори, за да получи първия транш от 3 млрд. евро от договорения спасителен пакет. „Всички предварителни действия вече са приключени както по същество, така и формално“, се отбелязва в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още