IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кудрин: „Единна Русия“ трябва да поеме отговорност за застоя на страната

На ръководителите на отделните региони в страната трябва да се даде повече власт и отговорност, смята финансистът

14:51 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въпреки наличието на благоприятна външна среда, &bdquo;няма вътрешен стимул и потентност за реформи&ldquo;, смята Кудрин&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки наличието на благоприятна външна среда, „няма вътрешен стимул и потентност за реформи“, смята Кудрин Снимка: Ройтерс

„Единна Русия“ трябва да поеме пълна отговорност за застоя, в който страната ни изпадна. Това становище бе изразено днес от бившия министър на финансите Алексей Кудрин по време на срещата „Отворена платформа", предаде ИТАР–ТАСС.

Според експерта сегашната стагнация „не е едногодишна история“. „Дори и сега да запретнем ръкави, ще се нуждаем от поне три години, за да достигнем ефективност на новите елементи“, отбелязва бившият финансист номер 1 на Руската федерация.

Алексей Кудрин смята, че по-нататъшното развитие на политическата система може да осигури модернизирането на страната и създаването на механизми за неговото подобряване. „В противен случай – деградация, загуба на икономическа и военна сила“, предупреди той.

Според финансиста въпреки наличието на благоприятна външна среда „няма вътрешен стимул и потентност за реформи“. По думите му, политическият спектър в парламента е лявоцентристки и реформаторски, докато по-либералните партии липсват. „Политическата система е краят на предизвикателствата на времето и не предвижда механизъм за изграждане на модернизация на страната“, каза още той.

Според Кудрин на ръководителите на отделните региони трябва да се даде повече власт и отговорност. В противен случай през следващата година или две, управителите няма да повишат нивото на социалните си отговорности на държавата.

Говорейки за реформа на избирателната система, политикът призова за въвеждането на „смесено свързани“ избирателни системи. Кудрин обясни, че това е модел, който се използва в Германия – хората гласуват за партийна листа и в същото време за един от кандидатите. „Мисля, че завръщането на смесена избирателна система, която се използваше в началото на 2000 г., е грешно“, отбеляза финансистът. „Трябва да направим крачка към по-широко представителство“, добави още той.

Алексей Кудрин също разкритикува закона за неправителствените организации - „чужди агенти“, отбелязвайки, че това е „ясно ограничаване на гражданското общество във всяко едно отношение“.

Анализ на Министерството на икономическото развитие, цитиран от РИА „Новости“, посочва рисковете от рецесия в страната. По думите на заместник-министъра Андрей Клепач рецесията, по отношение на приетите норми, означава нулев икономически растеж за две тримесечия. В този случай годишният растеж през 2013 г. ще бъде 1,7%, както е предвидено в най-лошия случай на прогнозата. Въпреки това той изрази надежда, че ще се сбъдне по-оптимистичният сценарий. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още