IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексей Кудрин: Дори за 3% ръст през 2013 г. ще трябва да се борим

Запазващите се високи рискове, свързани с инвестиционния климат и слабата работа на институциите, включително за защита на бизнеса, са в основата на проблемите

10:28 | 06.03.13 г.
<p>
	Алексей Кудрин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Алексей Кудрин. Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на руската икономика през тази година едва ли ще надхвърли 3%, а резултатите за инфлацията може да се окажат по-високи от официалната прогноза за забавяне до 5-6%, смята бившият министър на финансите на Русия и председател на Комисията за граждански инициативи Алексей Кудрин, цитиран от руската агенция Прайм.

Според официалната прогноза на министерството на икономическото развитие на страната през 2013 г. се очаква ръст на брутния вътрешен продукт от 3,6%, а през 2014 г. - от 4,3%.

В края на февруари обаче заместник-министърът Андрей Клепач съобщи, че ръстът на руския БВП през тази година може да се свие до 3-3,3%.

През 2012 г. руската икономика се разшири с 3,4%, а инфлацията бе 6,6%.

„Темпото на икономически растеж в момента не се подкрепя от същите възможности на петролния и газовия сектори, то се забавя. Януари даде само 1,6% ръст на годишна база. Това означава, че темпо на ръст от 3,5-3,7% през тази година вече е по-скоро зад гърба ни. Сега можем да говорим за достигане на 3% или 3,3%. Мисля, че дори за 3% ще трябва да се преборим“, е казал Кудрин пред радиостанция Россия 24.

Той е добавил, че отново са възникнали рискове за ускоряване на инфлацията, което се потвърждава от темпото ѝ през първите 2 месеца на годината. „Началото на годината за съжаление започна с високо темпо на инфлация, което поставя отново под въпрос постигането на прогнозните показатели за инфлацията през тази година“, е отбелязал бившият министър на финансите.

По думите му основните причини за получилата се ситуация със забавянето на темпото на ръст на руската икономика са запазващите се високи рискове, свързани с инвестиционния климат и слабата работа на институциите, включително за защита на бизнеса.

„Някои сдържат инвестиционните си намерения, които биха могли да реализират. Разбира се, общият фон е свързан и с нашите спорове по различни въпроси с други държави. Те също създават определен обществен фон, който притеснява западните инвеститори“, е посочил той. При това една от причините е и изчерпването на възможностите за стимулиране на търсенето в икономиката, което доскоро бе основен фактор за растежа", твърди Кудрин.

Темпото на ръст на икономиката в Русия „до тази година се базираше на увеличаването на търсенето, у нас се стимулираше търсенето, но в момента възможностите за значителен ръст на търсенето на населението опряха във възможностите на заплатите и високият размер на дълга, включително по кредитите на физическите лица. Ние изчерпахме възможностите, сега и този фактор вече не играе такава роля. Затова инвестиционният климат и повишаването на конкурентоспособността на руското производство се превръщат в основни фактори“, резюмира той.

Клепач бе заявил, че ускоряването на темпото на ръст е възможно за сметка на разширяването на инвестициите и оптимизиране на заетостта, добавяйки, че сега се обсъждат методите, с които да бъде извършено това, и на кои фактори на ръста да се повлияе. Той изтъкна, че според министерството на икономическото развитие за ускоряване на темпото на ръст от съществено значение е стимулирането на факторите на търсенето, за които най-важно е разхлабването на бюджетната и монетарната политика и на първо място известно понижаване на лихвените проценти и запазване на достатъчно стабилно темпо на увеличаване на кредитите за предприятията.

Преди това колегата му в министерството Алексей Мойсеев бе обявил пред агенция Прайм противоположното мнение: че икономиката е спряла да поема стимулирането на търсенето и този модел се е изчерпал през последните 10-12 години.

На свой ред първият заместник-председател на руската централна банка Алексей Улюкаев подчерта, че разхлабването на монетарната политика в Русия е вредно и няма да доведе до ускоряване на икономическия растеж.

За разлика от Клепач той е убеден, че номинален икономически растеж от 3,5% приблизително отговаря на потенциалния и разхлабването на монетарната политика чрез понижаване на лихвените проценти ще доведе не до икономически растеж, а до дисбаланс и до натрупване на нови рискове в различни сегменти на руската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още