IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката Eurobank ще погълне конкурента си Hellenic Postbank

Със сливането Атина изпълнява поредната част от ангажиментите, поети пред международните кредитори

16:12 | 14.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Гръцката Eurobank ще погълне Пощенска банка (New Hellenic Postbank, TT). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Гръцката Eurobank ще погълне Пощенска банка (New Hellenic Postbank, TT). Снимка: Ройтерс

В изпадналата в криза Гърция продължава консолидацията на финансовия бранш. Гръцката Eurobank ще погълне Пощенска банка (New Hellenic Postbank, TT), съобщи електронното издание на вестник „Катимерини“. Решението беше взето от фонда за финансова стабилност на южната ни съседка (HFSF), който контролира и двете банки, предава Bulgaria on Air.

Фондът избра Eurobank, най-слабата от четирите банки и единствената, която се налага да бъде рекапитализирана изключително от гръцкия фонд за финансова стабилност.

"Четвъртият стълб на сектора трябва да бъде подсилен преди приватизацията му", обясняват от фонда.

Със сливането Атина изпълнява поредната част от ангажиментите, поети пред международните кредитори. Както Postbank, така и Proton Bank следва да бъдат продадени до 15-и юли, за да може страната да получи следващият кредитен транш от спасителния пакет в размер на 240 млрд. евро. TT и Proton принадлежат на 100% заради последиците от дълговата криза на HFSF. Фондът бе създаден, за да рекапитализира най-големите гръцки банки. 

Планираната за началото на годината продажба на TT се провали, припомня Ройтерс. 

В същото време се очаква германския финансов министър Волфганг Шойбле да посети Атина следващия четвъртък, за да подпише споразумение, според което държавната германска банка за развитие KfW ще създаде инвестиционен фонд в Гърция. Той ще се нарича Институция за растеж и ще има първоначален капитал от 500 млн. евро.

350 млн. евро ще дойдат от структурни фондове на ЕС и от гръцки публични инвестиционни програми. Останалите ще отпусне Европейската инвестиционна банка.

Предстоящото споразумение е знак за значителен обрат в отношението на Волфганг Шойбле към гръцкото правителство.

През септември 2011 година германският финансов министър лансира пред тогавашния си колега Евангелос Венизелос сценарий за излизането на Гърция от еврозоната. Тогава германските власти бяха силно критични към южната ни съседка и я обвиняваха, че им струва милиарди евро, защото не изпълнява ангажиментите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още