IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите гръцки банки се включиха в обратното изкупуване на облигации

Операцията приключи в 19 ч. българско време, а резултатите от нея ще бъдат обявени през следващата седмица

20:40 | 07.12.12 г. 2
Водещите гръцки банки се включиха в обратното изкупуване на облигации

Петте водещи банки в Гърция - National Bank of Greece, Eurobank, Alphabank, Piraeus Bank и Hellenic Postbank, както и по-малката Attica Bank, обявиха, че ще участват в обратното изкупуване на гръцки облигации, предаде Ройтерс.

Операцията по обратното изкупуване на гръцки дълг вече е приключила. Крайният срок за участие в нея беше 17 ч. по Гринуич (19 ч. българско време). Гръцкото правителство ще обяви резултатите през следващата седмица.

Обратното изкупуване на гръцки дълг беше одобрено от Еврогрупата и Международния валутен фонд (МВФ) като мярка за допълнително облекчаване на дълговото бреме на южната ни съседка.

Източник на информационната агенция, пожелал анонимност, разкрива, че банките са поискали от управителните им съвети да бъде одобрена продажбата на до 100% от притежаваните от тях облигации.

Атина се надява обаче да привлече повече чужди инвеститори в операцията, след като обяви, че ще изкупува книжата на по-добри цени, отколкото се очакваше.

Гръцките пенсионни фондове, които държат държавни облигации с номинал 8 млрд. евро, обаче няма да участват в обратното изкупуване, както съобщи по-рано премиерът на страната Андонис Самарас.

Що се отнася до банките и загубите, които те трябва да претърпят от операцията обаче, гръцкото правителство смята, че това е техен “патриотичен дълг”. В тази връзка се предвиждат и мерки, така че бордовете на банките да бъдат защитени от съдебни искове от разгневени акционери.

Междувременно рейтинговата агенция Standard & Poor's Ratings Services (S&P), която понижи кредитния рейтинг на Гърция до ниво “частичен фалит”, потвърди рейтингите на четирите най-големи гръцки банки на ниво ССС с негативна перспектива.

Агенцията посочва, че те със сигурност ще претърпят сериозни загуби, ако се включат в обратното изкупуване на държавни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Интересно "водещите гръцки банки" с какви пари ги изкупуват тези облигации. А това за "патриотичния дълг" е много весело. При положение, че банките са поискали 100% разпродаване на тези облигации. Явно целта е по възможност да се върже и някой външен "инвеститор".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Гръцките пенсионни фондове, които държат държавни облигации с номинал 8 млрд. евро, обаче няма да участват в обратното изкупуване,.....Те на следващия етап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още