IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия запазва влиянието си във финансовата система на Кипър

Руските граждани, които претърпяха тежки загуби заради преструктурирането на банковия сектор, ще получат мажоритарен дял в Bank of Cyprus

11:51 | 22.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Русия запазва влиянието си във финансовата система на Кипър

Москва, въпреки че е разярена заради загубите на руските граждани, все още вижда Кипър като убежище. Руското правителство например настоя за достъп до военновъздушната база в Пафос, както и до кипърските пристанища.

Едва ли някой е получил все още сертификатите за акции. Но и финансовият министър на Кипър Харис Георгиадис потвърди, че повечето от компенсациите ще отидат в руснаци, което означава, че те ще имат мнозинство в Bank of Cyprus. Юристи изчисляват, че руски граждани вероятно ще получат около 60 на сто от новите акции на банката.

Според изчисления на кипърски медии 53 процента от акциите ще отидат в чужденци, предимно руснаци, пряко или чрез юридически фирми, представляващи интересите им.

Това е точно обратното на целта на Германия, която настояваше Кипър да се изчисти от руските пари в банките. Северноевропейските държави настояват размерите на банковия сектор в страната да се редуцират, за да намали финансовата сфера зависимостта си от руските капитали и да се разсеят съмненията на ЕС за пране на пари на острова.

Говорител на Еврокомисията по икономическите и парични въпроси засега отказва да коментира ситуацията. Централната банка на Кипър пък посочва, че засега не може да спекулира с това дали руски граждани ще контролират най-голямата банка на острова.

Повечето от старите акции на банката, които вече не струват нищо, са собственост на турски граждани, които са ги купували като безопасна инвестиция. Те също претърпяха сериозни загуби, които обаче няма как да бъдат компенсирани. Надеждата им е новите водещи акционери да държат финансовата институция над водата, за да не бъдат претърпени още по-тежки загуби.

Bank of Cyprus обаче, въпреки наложените рестрикции за теглене на пари, се сблъсква с отлив на капитали. Вложителите загубиха доверие и бавно, но сигурно, теглят парите си от финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Това, което се очакваше и преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още