IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Кипър си стиснаха ръцете за преструктурирането на дълга

Лихвената ставка по задълженията на Никозия бе понижена от 4,5% до 2,5%

10:27 | 13.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия и Кипър си стиснаха ръцете за преструктурирането на дълга

Русия и Кипър подписаха споразумение за преструктуриране на задълженията на островната страна в размер на 2,5 млрд. евро. Това обяви руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак, цитиран от агенция "Интерфакс".

По-рано Сторчак съобщи, че правителството на Руската федерация е одобрило условията за преструктуриране на заема за Никозия. Новата структура на задълженията ще включва осем равни полугодишни вноски, които ще започнат да се изплащат от островната страна през 2016 г.

До този момент ще действа гратисен период, през който Кипър ще заплати лихвите върху вече намалената от 4,5% до 2,5 на сто ставка.

По-рано руският министър на финансите Антон Силуанов обяви, че общото понижение на размера на кипърските задължения ще достигне 10 на сто.

Същевременно кредитната агенция Moody's Investors Service предупреди, че Никозия може да поиска ново преструктуриране на дълга въпреки помощта на Руската федерация.

Според агенцията сериозните икономически и финансови проблеми на островната страна ще застрашат финансовата ѝ стабилност. Това може да доведе до необходимостта от ново преструктуриране на държавния дълг въпреки намаляването на лихвения процент по руския заем в размер на 2,50 млрд. евро и удължаването на падежа на дълга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още