IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е губещият в украинския ребус?

Решението на Киев да завие на Изток е протягане на ръка към статуквото

09:35 | 30.11.13 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кой е губещият в украинския ребус?

Днес едни влак, натоварен с въглища в Казахстан, може да измине хиляди километри през евразийските степи до фабрика в Беларус и то без нито една митническа проверка.

Гражданите на три от бившите съветски републики – Беларус, Русия и Казахстан, могат да работят легално в някоя от другите две страни.

Същевременно, в един най-големите московски небостъргачи представители на трите страни бистрят бъдещето на съвместната си търговска политика.

След години на лъкатушене, подкрепяната от Русия идея да се дефинира търговска зона на територията на голяма част от бившия Съветски съюз е по-близо до успешен край днес, отколкото когато и да било преди, пише NY Times.

Към тази изглежда позитивна инерция можем да прибавим и решението на украинското правителство от миналата седмица да блокира преговорите с Брюксел и да се насочи към т.нар. Митнически съюз (МС). Други две бивши съветски републики – Киргизстан и Армения, също поеха ангажимент да се присъединят към тази група, припознавана като НАФТА на Евразия.

"Основната руска идея тук е да се оформи зона, в която Москва да има преференциални икономически интереси и привилегии", заяви Александър Климент, анализатор в Eurasia Group във Вашингтон. "Русия прави това в последните 10 години. Кремъл обаче иска официална структура", добави той.

Сега тази структура е на път да се случи. Решението на украинския президент Виктор Янукович да спре преговорите с Европейския съюз и да се обърне към Москва изглежда ключов момент. Ходът провокира масови протести в Киев, които илюстрират най-ясно ситуацията, а именно, че изборът е нещо повече от търговия. Украйна бе поставена пред съдбоносен избор: от една страна, статуквото, а от друга – реалната демократизация и приемането на западните ценности.

Същевременно обаче икономическата сила на МС несъмнено е изкушителна. Блокът продължава да привлича чужди компании, като например Ford Motor, която произвежда коли в Русия. Най-богатата на природни ресурси страна в света предлага и по-ниски енергийни тарифи за членовете. По думите на Сергей Глазев Украйна ще спестява по 9 млрд. долара годишно за енергия.

Пречупен все пак през призмата на брутния вътрешен продукт, МС все още е далеч от мащабите на Европейския съюз (ЕС). Според данни на Международни валутен фонд общата икономическа активност в новия блок е достигнала 2,3 трлн. долара през 2012 г., докато тази в ЕС над 7 пъти повече – 16,6 трлн. долара. Самата украинска икономика пък е оценявана на 176 млрд. долара.

По показателя население МС отново изостава значително. Включвайки Украйна, общият брой хора в новосъздадения съюз достига около 215 млн. души спрямо около 507 млн. в ЕС.

Русия наистина е известна с многообразието на природни ресурси и щедростта си към приближените страни. Но това със сигурност не е най-важното. Множеството украинци изразяват опасенията си от запазване на статуквото, което дърпа назад страната им в годините след разпадането на СССР.

Ако оставим на страна предимствата на демократичните устой, които предлага в изобилие Европа, налице в Евразия е и липса на икономическа стабилност и добре котирани валути. Всички тези фактори може би поставят украинските политици пред нагледно лесен ребус, при който те обаче решиха да изненадат дори и народа си.

Повече по темата може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
А за Украйна, каква ХАпка е тя за Европа, боже каква хапка!И коя е Европа всъщност?Какво правим в тоя ЕС?Меркел толкова я "харесват" германците, че не може сама да направи правителство!Я, стига с тоя ЕС!Време е за нещо по достойно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Повтарям се, но аз ревах, като ни приеха в ЕС!Няма да забравя, първите магазини за дрехи втора употреба, които ни докара демокрацията и холандските технологии, едно прасе да расте за шест месеца, вместо за година, добавките в саламите, които ги правят практически безгаранционни и соята в кренвиршите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Добре казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
hex , разбирам че много ти се иска... и в интерес на истината си улучил, че аз мога да ти го дам... ама оправи си параметрите! Понеже си достатъчно критичен само към другите и е вероятно след като не ме разбереш ПАК, да ме обвиниш, че ЩОМ не го разбираш е грешно /напълно подкрепям субективната маймунска логика в името на запазване на АЗ-а им/, то ще ти кажа, че намеквам за субективизма ти ;))А ако искаш да си коректен пред себе си, щом имаш претенция, че капките акъл в главата ти са повече от 2 /аз проверих и смятам че са 0, но можеш да ме опровергаеш/, то върни се назад в разговора и си аргументирай всяка обида!Ако искаш започни с това "Предното ти изявление беше по-структурирано, макар и фактологически невярно. " - но, не изхождай субективно от собствената си глупост, приемайки неразбирането ми за твой аргумент срещу мен, а ползвай уточнението което направих за теб: Това не са избора на маймуните- Това са субективните начини за "оправяне" на маймуните за да изберат предрешеното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
hex
преди 10 години
"Better a witty fool than a foolish wit"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
на простите няма смисъл и нужда да им се обяснява Нищо!!но ти си знаеш най-добре от какво имаш нужда! нали :)))))))))))))))))))))))))))))Хапчета ли пиеше , не си спомням ситуацията ти конкретно?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
hex
преди 10 години
Хайде, хайде! Постъпи като мъж и спри да се оправдаваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
виждаш ли колко е лесно, да напиша нещо което подвеждащо /уж-грешно на пръв поглед/ ти никога да не разбереш ;)))))))))))))))))) - процеса на самозатапване при теб е напълно приключен - чакай подходящия манипулационен цикъл да те стартира! За теб ще бъде най-естественото нещо на света ;)))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
hex
преди 10 години
Откога не си си пил хапчетата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Явно когато противоречията м/у аксиомите които използвам аз станат много повече от тези които използвате вие и CPU-то като не може да обработи заявките и се включват защити ;))))))))))))))))Виж си ТОП извода: "Така че присъединяването според твоята класификация си беше предрешен избор. " - *** аз да съм казал че някъде нещо не е "предрешено"??? Ти явно не си разбрал още първия ми пост - Ето го анализирано:"бързай да не изтървеш влака", или "предрешен избор"Това не са избора на маймуните - той винаи е предрешен! Това са субективните начини за "оправяне" на маймуните за да изберат предрешеното САМИ - ето ти цитат:"Има 2 варианта - или "бързай да не изтървеш влака", или "предрешен избор"!При нас, всичко блестеше от лъскавина на запад, подготвящо глезените там за отнемане на правата им, и нас ни оправиха субективно с "бързай да не изтървеш влака"!"Сега прочети пак предпоследния ми коментар ;))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още