IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинското правителство заговори за предсрочни избори

Вицепремиерът Арбузов обясни, че управляващите и опозицията трябва да седнат на масата за преговори

08:08 | 05.12.13 г.
Украинското правителство заговори за предсрочни избори

Вицепремиерът на Украйна Сергей Арбузов съобщи, че правителството е  готово да обсъди с опозицията предсрочни избори, за да избегне ескалация на напрежението, съобщава FT.

На въпрос на украинска телевизия дали предсрочни президентски и парламентарни избори биха могли да успокоят обстановката, Арбузов отговори “Разбира се”.

“Според мен трябва да проведем разговори, да седнем на масата за преговори. И тогава, когато се оформят някакви официални предложения, да ги обсъдим”, допълни той. “Не изключвам, че когато седнем на масата за преговори няма да има и такива предложения и ние сме готови да ги разгледаме”, коментира още украинският вицепремиер.

Коментарите на Арбузов идват точно след като опозицията в Украйна призова Европейския съюз (ЕС) да помогне в преговорите с президента Виктор Янукович за постигане на компромис и за да се избегне финансов и социален колапс в Украйна.

“Необходими са незабавни действия , буквално в рамките на часове”, коментира Юрий Луценко, един от лидерите на протеста.

Протестите в Украйна започнаха след като правителството се отказа да подпише търговско споразумение с Брюксел под натиска на Москва и започна да прави планове да съживи връзките си с Руската федерация.

Напрежението ескалира още повече, когато премиерът Микола Азаров предупреди администрацията в Западна Украйна, която открито симпатизира на проевропейски настроеното население, че рискува да бъде отрязана от финансиране.

Коментарите на Азаров подчертаха един дълбок проблем – разделението на страната, която и без това търпи сериозни последствия от кризата.

Въпреки призива на опозицията, европейските дипломати дават ясен знак, че ще избягват срещи с представителите на Украйна на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Повече за ситуацията в Украйна можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още