IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отношенията ЕС - Украйна: Време ли е за размисъл?

Брюксел няма да налага санкции на Киев, не иска Украйна да се превърне във "втори Беларус"

10:51 | 02.12.13 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестите в Украйна не стихват.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите в Украйна не стихват. Снимка: Ройтерс

Дипломати от Европейския съюз (ЕС) признават, че е „време за размисъл“, след като Украйна категорично отказа възможността да се сближи с блока по време на двудневната среща на Източното партньорство във Вилнюс, столицата на Литва, пише онлайн изданието EurActive.com.

Източници на изданието съобщават, че председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу и на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой са предложили на президента на Украйна Виктор Янукович да подпише споразумението за свободна търговия с общността без страната да е изпълнила всички изисквания на Брюксел, включително и освобождаването на бившия премиер Юлия Тимошенко от затвора.

Лидерите на ЕС са предложили на Янукович и „план Б“ - да се ангажира с подписване на споразумението с ЕС в близко бъдеще. Украинският президент обаче е отказал заради изборите през 2015 г., които се надява да спечели.

Барозу и ван Ромпой на свой ред са отхвърлили контрапредложението на Янукович за тристранни търговски преговори ЕС – Украйна – Русия. На предстоящата двустранна среща между ЕС и Русия обаче Херман ван Ромпой ще призове Владимир Путин да спре да притиска бившите съветски републики. По думите на Ромпой опитите на Русия да влияе върху „суверенен избор“ са в противоречие с ангажиментите на Москво към Организацията за Сигурност и сътрудничество.

Изданието посочва, че Източното партньорство – създадената през 2009 г. инициатива за сближаване с държавите от бившия Съветски блок, е доста разклатено, след като четири от шестте държави-участнички се дистанцираха от ЕС. Единствено Молдова и Грузия се опитват да си осигурят европейско бъдеще.

Въпреки провала на срещата във Вилнюс, Евросъюзът вероятно няма да налага санкции на Украйна, съобщава EUObserver.com. “Никой не иска Украйна да се превърне във втори Беларус. Примерът с Беларус ни даде урок – санкциите не работят“, коментира източник на изданието, пожелал анонимност.

Междувременно вицепремиерът на Русия Игор Шувалов съобщи, че Москва вероятно ще предложи на Киев по-евтин природен газ, предаде агенция Bloomberg. По думите на Шувалов икономическите проблеми на Украйна ще бъдат решени най-лесно, ако страната избере интеграция с Русия.

„Никой, освен Русия, не може да осигури на Украйна необходимите средства толкова бързо и в такова количество. Газово споразумение би помогнало на Украйна да реши един огромен проблем. Можем да дадем на страната и кредит, но няма да й помагаме без ангажимент от нейна страна“, допълва той.

Икономиката на Украйна навлезе в трета рецесия от 2008 г. насам, след като значително се сви търсенето на стомана. Резервите от чужда валута в страната също са на изчерпване. Заради ситуацията разходите по обслужването на украинския публичен дълг непрекъснато растат и вече са сред най-високите в света.

На фона на политическите боричкания протестите на привържениците на опозицията на Янукович продължават. Хиляди хора са на улицата в столицата Киев и се подготвят за нова демонстрация след сблъсъците с органите на реда през почивните дни, съобщава ВВС.

Много от демонстрантите прекараха нощта на централния площад в столицата, а други – барикадирани в превзетата сграда на общината, допълва изданието. Между 100 хил. и 500 хил. души се присъединиха към вчерашния протест, въпреки издадената забрана от градските власти.

Председателят на парламента Володимир Рибак съобщи, че днес ще се проведат преговори между опозицията и правителството. Лидерите на опозицията междувременно призоваха за национален протест, на който да бъде поискана оставката на украинското правителство.

Повече по темата може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
И ти си оптимист, гледам ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Е много добре го каза! Това само показва, че политическа и културна глобализация НЕ може да има. Поне в близките 1000 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ами, да кажем така: ако в световен мащаб съществува един полюс на власт/сила (военна, политическа, финансова) и силите, които обуславят този полюс, успяват да оптимизират процеса по налагане на властта (т.е. да овладяват и контролират, все повече ресурси, с по-малко разходи), то резултата ще е, че много на брой субекти(условно световното население), ще се борят за достъп до един свиващ се ресурс (ограничаващите се разходи за налагане на контрол/власт). Обратно, ако има повече от един , реално противостоящи си полюса на сила, общите разходите за поддържане на конкурентни сили в тези центрове/полюси, може да приемем, че се увеличава в пъти, спрямо еднополюсния вариант. Т.е. резултата е, че общия ресурс, до който ще имат достъп хората се увеличава, един път от простото натрупване, втори път заради конкуренцията м/у тези зони(полюси) да съхранят по-устойчиво, лоялността на населението към властовия център.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 5
MrSi
преди 10 години
Предположенията ми че ЕС ще започнат да отстъпват се сбъдват. Личи си от коментарите ми преди дни. Крайно време е да слезнат на земята и да започнат да изпълняват задълженията си , а не да налагат норми които самите те не спазват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 9
dakl
преди 10 години
Очевидно започва началото на края на тази от векове изкуствено съдавана страна. Руската част е несравнимо по богата и на практика храни тези от бившите полски и австроунгарски територии. Там практически не остана никаква промишленост , даже са по зле и от България, и естественно е да си мечтаят някой да поеме да ги издържа! А иначе голямата мечта на всички украинци е поне малко да достигнат равнището на живот от съседна Белорусия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
Longin
преди 10 години
"Украинският президент обаче е отказал заради изборите през 2015 г., които се надява да спечели."още една страна става пленник на лични амбиции, както Станишев насили да има правителство на всяка цена , та да може той да не си понесе последствията от изборната загубаПренавиването на обществената пружина през 21 век обаче си има политическа цена, и често личните надежди се превръщат в надежди-говежди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
markov
преди 10 години
Реално меду 30-40% от населението на Украина са Руснаци, концентрирани са в източните части и Крим. Няма как някои насила да ги закара в ЕС ако не щат. Най правилния сценарии е Украина да се разделя на Източна и Западна част и всеки по пътя си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
"... опасността от нова Студена война не е никак малка."---------Всъщност, колкото и да е парадоксално на пръв поглед, "нова студена война" е един от най-добрите сценарии, по които може да се развият събитията за света, да не кажа препоръчителен сценарий ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
SS-23
преди 10 години
Ти пък от кога взе да ги разбираш тия неща бе, мушморок?! Гледам, че отдясно на устата ти има нещо жълто...я се обърши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Защо си изненадан ? Пропагандата и изкривеното/едностранчиво представяне на реалността, са си оръжия, от които, голямата политика никога не се е отказвала ;)) В тоя ред на мисли, ми е интересна една съпоставка, на начина на представяне (тук в европейското медийно пространство), на "украинските събития" и тези в Гърция, когато наистина гърчолята щяха да сринат държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още