IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин връща военните от ученията

Руският президент е наредил на военнослужещите да се завърнат в базите си след доклад за успешното провеждане на мисията

10:12 | 04.03.14 г. 23
Путин връща военните от ученията

Руският президент Владимир Путин е наредил на военнослужещите, участващи във военни учения, да се завърнат в базите си. Това съобщи пред журналисти в Кремъл прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости и Dnes.bg.

Песков посочи още, че военните учения край Крим не са свързани със събитията в Украйна.

По думите му Путин е взел това решение, след като получил доклад за успешното провеждане на мисията.

Според Франс прес в приключилата внезапна проверка на бойната готовност на войските от Западния и Централен военен окръг, разпоредена в сряда миналата седмица, са взели участие общо 150 хил. военни с близо 90 самолета, 120 хеликоптера, 880 танка и 80 кораба.

Този вид проверки, станали вече традиционни за днешната руска армия, според Владимир Путин дават възможност да се прецени способността на войските "да решават внезапно възникващи задачи". 

На свой ред изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов обяви, че ситуацията в Крим остава напрегната и призова властите в Русия да прекратят провокациите на територията на Украйна.

"Обръщам се към ръководството на Руската Федерация. Прекратете агресията и провокациите. Това са престъпления и вие ще отговаряте за тях", обяви той, цитиран от Интерфакс.

Представителят на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Саманта Пауър пък постави под съмнение молбата на Виктор Янукович към Владимир Путин за въвеждането на руски войски в Украйна.

"Няма никакви доказателства, че руското национално малцинство в Украйна като цяло и в частност в Крим е притеснявано. Всичко, за което говорят представителите на Русия, са измислени заплахи", настоя тя.

Междувременно Барак Обама проведе спешно заседание на Съвета за национална сигурност на САЩ с единствена тема - ситуацията в Крим. В съобщението на Белия дом се посочва, че на срещата са се обсъждали различни варианти на действие по отношение на Русия в отговор на ситуацията в Украйна.

В заседанието са участвали държавният секретар на САЩ Джон Кери, който се очаква във вторник да пристигне в Киев, министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, както и председателят на Обединения комитет на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси.

Още новини по темата следете в Dnes.bg

Повече за ситуацията в Украйна вижте в материала на Bloomberg!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 16
misanthrope
преди 10 години
Нагло, зловредно джудже! Препика си Крим и изправи цял свят на нокти, а на неговия народ това му струваше 72 милиарда за 1 ден, рекордно обезценяване на рублата и тепърва има да види дефицити в резултат на икономическата изолация. За обикновените руснаци говоря, т.нар. олигарси (които Путин държи на каишка) са в зелено и в Лондон, не стоят в далечния изток ( където мислеха да разселят украинците)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още