IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и САЩ си обещаха диалог за случващото се в Украйна

Сергей Лавров отказа да се срещне с украинския министър на външните работи

11:03 | 06.03.14 г. 4
Русия и САЩ си обещаха диалог за случващото се в Украйна

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров си обещаха диалог, след като проведоха дълга дискусия в Париж във връзка с кризата в Украйна. Днес те ще продължат разговорите в Рим, пише Ройтерс.

В рамките на вчерашната среща Кери заяви, че нарушаването на суверенитета на Украйна от страна на Русия няма да остане без последствия. От своя страна Лавров пък отказва да се срещне директно с украинския министър на външните работи Андрей Дещица.

Ройтерс посочва, че на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел ще бъдат приети само символични мерки срещу Русия, която е най-големият доставчик на газ в Европа. НАТО обяви, че ще преразгледа сътрудничеството си с Москва. Алиансът ще преустанови планирането на първата съвместна мисия с Русия, свързана със сирийския химически арсенал.

На фона на всичко това САЩ обявиха, че задълбочават своето военно сътрудничество с Полша, а причината е опасността от дестабилизация в региона.

Междувременно в Донецк се стигна до сблъсъци между враждуващи групи протестиращи, след като високият градус на напрежението се завърна в Крим. Робърт Сери, пратеник на ООН в района, беше принуден да напусне Крим, след като беше обграден от въоръжени проруски бойци. 

Сградата на местните власти беше щурмувана отново от проруски демонстранти само няколко часа след като те я напуснаха.

Според украинските медии руските военни постепенно снемат блокадата на украински бази в Крим и се изтеглят към своите. Руските медии пък акцентират върху изтеклия телефонен разговор между естонския външен министър Урмас Пает и върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика Катрин Аштън. В него се посочва, че снайперистите на Евромайдан може да са били ангажирани не от отстранения украински президент Виктор Янукович, а от някой от опозиционните лидери.

Повече за случващото се в Украйна и преговорите, свързани със ситуацията в Крим, вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Не разбра ли, че не вървиш тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Всичко което се прави за да се хареса на маймуните е винаги в тяхна вреда! - ползват се маймуните чрез желанията им срещу самите тях - субективен идеализъм в ТВ-реалност! Така те помагат и приемат процеса доброволно... посредством харесването.- Русия се представя като окупатор (враг) и санкциите са желани/необходими неизбежни, предопределени... а от тях зависи цената на "неизбежното гео-политическо партньорство", от което ще се определи качеството и цената на месния ЕС-ов маймунски живот и битие естествено, без наложени рестрикции допълнително!! Окупаторството се обяснява на маймуните с алчността на ПУТин (и всички лични к-ва), а никой не се замисля и не търси доказателства за личната свобода на последния ... изобщо да избира каквото и да е, освен разбира се (при определени условия) личната си тоалетна хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Какъв диалог бе! Да назначават дата за избори, да ги правят, след това референдум дали иска страната да почва преговори за ЕС и готово. Ама не, тя демокрацията може да съществува само в САЩ и Западна Европа, за останалите остава робството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още