IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Ситуацията в Украйна продължава да е силно непредсказуема

Кредитната агенция oряза прогнозата си за растежа на БВП на страната през тази година до 1,5%

17:53 | 06.03.14 г.
Fitch: Ситуацията в Украйна продължава да е силно непредсказуема

Кризата в Украйна все още заплашва да изпрати пазарите в паника, въпреки че Русия видимо се отдръпна от намерението си да предприеме военни действия, предупредиха анализатори и икономисти, цитирани от CNBC.

Страната продължава да е на ръба на засилване на насилието. Основната причина е потенциалът за разрастване на конфликта от Крим към цяла Украйна. Международните усилия за постигане на решение до този момент не успяват да постигнат особен успех.

Погледите вече са насочени към предстоящия референдум в Крим, който ще се проведе на 16 март. По-рано в четвъртък парламентът на региона гласува в полза на присъединяването към Русия, но последната дума имат гласоподавателите.

Дори и без незабавна ескалация събитията от последните дни ще имат значителен отзвук в бъдеще. Самата Украйна, въпреки че е далеч по-малка икономика от Русия, има значително влияние върху пазарите на царевица, пшеница и природен газ.

"Ситуацията все още е силно непредсказуема", коментираха в четвъртък икономистите от кредитната агенция Fitch.

Експертите отново потвърдиха кредитния рейтинг на страната от BBB с аргумента, че досегашните събития не оправдават допълнително понижение. Въпреки това агенцията oряза прогнозата си за растежа на БВП през тази година от 2 на сто до 1,5 на сто.

"Ако погледнете стратегиите на повечето големи мултинационални компании, Русия е ключът към пазара в Централна и Източна Европа. Ако Русия сбърка тук, това ще има глобален ефект", коментира Ричард Мартин, управляващ директор в IMA Asia.

Повече за украинските пазари вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още