IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром излиза от две литовски газови компании

Балтийската държава ще изкупи участието на руският гигант в Lietuvos Dujos и Amber Grid за 141 млн. евро

16:10 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Газпром излиза от две литовски газови компании

Руският газов гигант Газпром се е съгласил да продаде акциите си в литовската газова компания Lietuvos Dujos и оператора на газовата мрежа в страната Amber Grid на контролираните от държавата фирми EPSO-G и Lietuvos Energija, съобщава Ройтерс, като се позовава на информацията на говорител на премиера Алгирдас Буткевичус.

Бордът на директорите на Газпром е заседавал вчера в Москва по въпроса дали да приеме предложението на EPSO-G и Lietuvos Energija, които преди няколко седмици изкупиха акциите на германската компания E.ON в същите компании.

„Газпром прие предложението и се съгласи да продаде дяловете си в Amber Grid и Lietuvos Dujos“, посочва Евелина Лаздаускиене, говорител на Буткевичус.

Откакто бяха приети правилата за единния европейски пазар на енергия, компаниите доставчици на енергия нямат право да доминират собствеността на инфраструктурата.

„Това е добра новина. Продажбата означава, че Литва и Газпром най-накрая ще поставят взаимоотношенията си на търговска основа, което би могло да подобри и взаимоотношенията между Литва и Русия“, коментира бившият енергиен министър на страната Арвюдас Секмокас.

Газпром притежава по 37,1% от Lietuvos Dujos и Amber Grid. Lietuvos Energija предложи да купи Lietuvos Dujos holding, а EPSO-G - Amber Grid. Общата сума за дяловете на руския гигант в двете компании е 140,8 млн. евро.

Литовското правителство посочва в допълнително изявление, че сделката няма да доведе до промени в договорените цени на газа.

Междувременно вчера органът по конкуренцията на Литва глоби Газпром с рекордните 48 млн. долара с мотива, че компанията пречи на конкуренцията в страната, след като Москва отказа да преговаря за сделка за обмен на газ с литовския производител на енергия Lietuvos Energijos Gamyba през 2012 г.

Литовската компания беше договорила сделка с неидентифициран продавач в Западна Европа да купува газ в периода 2013-2015 г. Заради невъзможност на физическата доставка обаче фирмата предложи на Газпром обмен на синьо гориво в обемите на договореното със западната компания количество.

Руската компания отказа да започне такива преговори, но според комисията по конкуренцията в Литва е нарушилa задължението си да не пречи на клиентите да търсят алтернативни доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още