IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крим подготвя закон за обособяване на специална икономическа зона

Бизнесът ще дойде тук, посочи и.д. министър-председател на областта Сергей Аксенов

10:40 | 14.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Крим подготвя закон за обособяване на специална икономическа зона

Правителството на анексирания от Русия доскорошен украински полуостров Крим ще представи до края на юли законопроект за обособяването на специална икономическа зона. Това заяви пред репортери в събота и.д. министър-председател на Кримска област Сергей Аксенов, цитиран от ИТАР–ТАСС.

"Мисля, че до 1 август основата (на закона – бел. ред.) ще бъде приет и правителството на Крим ще я представи пред Държавната Дума и правителството на Руската федерация", посочи Аксенов.

По думите му процесът на формиране на законовите изменения продължава. "Ние не искаме това да бъде обикновен закон, който отразява стандартните правила във вече установените специални икономически зони в част от регионите в Русия... трябва новаторски подход, чрез който да може бързо да се привлече голям капитал", допълни и.д. министър-председател на Кримска област.

"Бизнесът ще дойде тук. Ние все пак трябва да филтрираме всички онези, които са готови да инвестират в Крим", заключи той.

На 9 юли Сергей Аксенов заяви, че размерът на средствата, отпуснати от бюджета на Русия от Федералната целева програма "Социално-икономическо развитие на Република Крим и федералния град Севастопол до 2020 г.", ще бъде в размер на 736 млрд. рубли. Сумата е над шест пъти повече, отколкото Москва ще отпусне на Украйна до 2020 г.

По-рано тази седмица руският министър-председател Дмитрий Медведев посочи по време на заседание на правителството, че за да се изпълнят всички планове в Крим, трябва да се "създадат необходимите условия за стопанска дейност".

"Искам да кажа подходящ икономически режим. Условията на труд тук може би трябва да се различават от тези в други части на страната чрез допълнително намаляване на административните и митническите бариери и създаване на най-благоприятния инвестиционен климат", посочи премиерът на Руската федерация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още