IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: В краен случай може да вдигнем данъците

Нуждаем се от реалистичен бюджет, който взема под внимание и негативното въздействие на санкциите, посочи руският премиер

18:00 | 05.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Медведев: В краен случай може да вдигнем данъците

Дмитрий Медведев е предложил на правителството да разгледа възможността за увеличаване на данъчната тежест, като една от мерките за повишаване на приходите, съобщава РБК. Това заяви самият руски премиер по време на представянето на прогнозите за бюджета за 2015-2017 г.

"За да се постигне по-нататъшен растеж, ние трябва да се фокусираме върху приоритетите и, разбира се, увеличаване на ефективността на публичните разходи... От друга страна, ние трябва да продължим да проучваме възможностите за мобилизация на приходите, включително и разнообразието от възможности, включващо увеличаване на данъчната тежест, независимо от факта, че до тази мярка е необходимо да се прибегне в най-краен случай", каза Медведев.

Министър-председателят отбеляза, че "сегашната ситуация в страната" поставя допълнителни ограничения пред руската икономика, като властите трябва да предприемат незабавен отговор на дългосрочните предизвикателства.

По думите му още преди месец правителството е одобрило основните направления на бюджетната политика и е приело основните характеристики на бюджета и финансирането на държавните програми.

Резултатът трябва да бъде реалистичен бюджет, който взема под внимание сегашната ситуация в руската и световните икономики, включително и негативното въздействие на санкциите, "които в момента са насочени срещу наши отделни фирми и в действителност срещу цялата страна".

Условията за външни заеми "не са много добри", а чуждестранните инвестиции са "под определени съмнения", каза министър-председателят, като призова за по-голяма активност в подкрепа за високотехнологичната индустрията, в това число и космическите проекти.

Сред новите идеи за покачването на данъчното бреме в Русия отново попадна и въвеждането на данък върху продажбите в размер на 3 на сто.

След разпада на СССР подобен налог бе въвеждан два пъти. От 1 януари 1991 г. данъкът върху продажбите замени тогавашния данък добавена стойност. Година по-късно влезе в сила Законът за данъчната система в Руската федерация, в която данъкът върху продажбите не фигурираше.

За втори път налогът бе въведена в Русия през 1998 г. Тогава регионалните власти получиха правото да вземат решение за въвеждането му на тяхна територия, като регламентираната ставка бе в диапазона 0-5%. В резултат от това в повечето райони данъчната ставка бе определена на 5%.

След серия от съдебни дела през 2003 г., от началото на 2004 г. данъкът бе отменен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
Хмм .... 3% данък върху продажбите - също като агенциите за НИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 15
misanthrope
преди 9 години
О, не, санкциите нямат никакъв ефект :DХайде ***, кажи на мужиците, че е дошло времето, да материализират любовта си към теб. Кажи им, че щом искат силна Русия, трябва да платят от джоба си за това, и ще бъде последния ти мандат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още