IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Освен капитали от Русия изтичат и "мозъци"

Губим най-образованите, най-активните, най-предприемчивите хора, изтъква руски социолог

22:17 | 14.08.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Освен капитали от Русия изтичат и "мозъци"

Най-лошият сблъсък на Кремъл със Запада от разпадането на Съветския съюз през 1991 г. ускори изтичането на два от най-ценните активи на Русия: пари и "мозъци", пише Ройтерс.

Анексирането на Крим от Владимир Путин и подкрепата му за сепаратистите в Източна Украйна, обвинени в свалянето на малайзийския пътнически самолет, попари надеждите на Запада за траен съюз с Москва.

Санкционирано от Съединените щати и Европейския съюз, обкръжението на Путин е на прицел, руската икономика е заплашена от изолация, а милиони руснаци по целия свят се чудят какво следва.

Русия все още печели така необходимите й приходи от тръбопроводите, пренасящи нефт и газ за Запада, но за съжаление на Кремъл в същата посока се движат капиталът и талантите.

Министерство на икономиката на Русия прогнозира 100 милиарда долара изходящи капиталови потоци за тази година, в сравнение с 61 милиарда през 2013 г., но това изглежда оптимистично. Всъщност някои смятат, че тази цифра вече е надхвърлена.

"Отливът на капитал е възлязъл на между 100 и 200 млрд. долара“, заяви президентът на САЩ Барак Обама на 6 август.

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви през май, че кризата е предизвикала "много значителни изходящи потоци от Русия, които са били оценени от някои на 160 млрд. евро (214 млрд. долара)".

Дори икономистите от Висшето училище по икономика в Москва прогнозират, че отливът би могъл да достигне 130-150 млрд. долара тази година.

„И ще става по-лошо. Изтичането на капитали ще се ускорява. Руски пари ще се насочват към основните финансови центрове на Западна Европа - Лондон, Австрия, Швейцария", споделя висш западен банкер, пожелал анонимност.

Същевременно потокът в обратна посока почти е пресъхнал. "Не виждаме много инвеститори, които да започват нов бизнес в Русия", заяви Обама.

Действия на Путин в Украйна и отговорът на Запада причиниха смут в директорските бордове в Ню Йорк и Лондон. "Ако кажете в някоя заседателна зала в момента, че искате да инвестирте един милиард долара в Русия, те ще ви изгонят с присмех", коментира висш западен банкер.

Би могло също така да има и вътрешно изтичане на капитали. От времето на хаоса, който съпътстваше разпадането на СССР, руснаците традиционно реагират на несигурността като купуват долари.

Няколко руснаци заявиха пред Ройтерс, че искат да обменят рублите си в долари или евро или се опитват да прехвърлят пари в чужбина заради опасения от валутен контрол, ако отливът на капитали се ускори твърде бързо.

Действителното ниво на паричните спестявания в брой не е ясно дори на централните банкери, но се смята, че десетки милиарди долари са скътани под дюшеците.

Хората също следват пътя на парите, като не става въпрос за олигарсите, които купуват луксозни имоти или футболни клубове за забавление.

Броят на руските емигранти през последните две години, откакто Путин започна новия си 6-годишен мнадат през май 2012 г., е около пет пъти по-висок, отколкото в двете години преди това, показват официалните данни.

Статистическа служба на Русия разкрива, че 186 382 граждани са емигрирали през 2013 г. и 122 751 през 2012 г., в сравнение с 36 774 през 2011 г. и 33 578 през 2010 г. Истинските цифри биха могли да са много по-високи, тъй като не могат да се уловят тези, които напускат, но остават официално регистрирани в Русия.

"Наблюдавам увеличение на запитванията от богати руснаци, които искат да имат сигурно убежище, ако нещата се объркат в Русия", казва Супиндер Сиан, партньор в Squire Patton Богс LLP.

За това свидетелства и генеалогът Владимир Пейли, който заяви през юли, че има четири пъти повече клиенти сега, отколкото миналата година, които искат да разровят семейната си история с едничката цел да получат чуждо гражданство. "Това са хора, които вече са направили пари и сега ги е страх да не ги загубят", посочва Пейли.

"Ние губим най-образованите, най-активните, най-предприемчивите хора", изтъква Лев Гудков, директор на независимия московски социологически център Левада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
"Ние губим най-образованите, най-активните, най-предприемчивите хора", изтъква Лев Гудков. Но пък имате верни последователи в България. Вярно че са в пенсионна възраст и не са особено образовани и предриемчиви, но са с висок боен дух и готови на всичко за благото на СССР, опс, Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Преди сме нямали свобода на свобода на словото, са да не би да има пише се пак само в една насока и в нечии интерес. Никъде по света няма демокрация единствено в изкуствено създадената Швейцария щото кинтите на лъвовете са там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
На времето ни пълниха главите с глупави лозунги и пропаганда колко сме били добре и колко бил гнил западния капитализъм. Преследваха всеки като враг на народа всеки който се опитваше да гледа обективно на нещата. Сега май се получава същото, този път сме от страна на другия лагер. :))) Така или иначе, с коментари няма да променим нищо, защо поне не бъдем обективни!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Тъй ми не бият само ***, знем и за Путину, че претрепа сумай ти дезертирали КГБци и оня Литвиненко в Лондон с Полонии и за измислените терористи в Чечня, като че се изпариха .... Ама сега да ми пишат тука, че Америте освобождават Ирак пак с бомби еее малко е нахално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
В тоя тимъджииския сайт няма смисъл, кво да ги чета "Дълга на американците се свивал, щял да бъде към 100% през 2030, само ако са санции на запада се пише, Разтеж на имотите в България, да купуваме, че ше станат по 1500?, Само една единствена статия за Израел и Палестина, статии които заемат само про-западна гледна точка"/Това са пълни тъпотии, както и сега че мозъците изтекли, изтекли са на авторите, не на руснаците ...Тук съм само да си лафя с вас по коментарите, защото ми е приятно, тея инвесторите съм ги *** отдавна, има много по обективни източници от всички гледни точки, не само от Американски и ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
медиина пропагандица баце, внушава се пак старата песен, емиграции в обетованата Америка, да ама вече бая народ са били там и са видели дървото, раобта по 16часа и само да не дава Господ да ти стане нещо да ходиш в Болница, брачеда беше платил 900$ за някво хапче и преглед. В Германия и Австрия особено Швейцария чакат всички мозъци от Русия и България, Румъния, там си чужденец завинаги и работа йок, трябва да им носиш вода от десет кладенеца и пак не те признават .... Само мои братовчеди отидоха да работят в Русия, заплата около 3.5К$, както и да е сигурно сега всички ще оставят работата и ще хукнат в Америка .... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
2006 г 145 хиляди германци са потърсили работа в чужбина от които много СПЕЦИАЛИСТИ. Такава емиграция е нямало от 50-те години на миналия век! Всеки 64-ти от 10 000 жители на Германия търси реализация зад граница. Тия от обкръжението на ОБАМА, преди да внушават глупости на бедните не четящи хорица нека погледнат своя /западен/ двор! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 8
backinblack
преди 9 години
Тинтири минтири пропагандни глупости! В Русия безработицата е под санитарния минимум от 6%. Ако изтичат капитали, това са само спекулативните от които никоя икономика файда няма. За инвестиране в реален бизнес трябва и свободна работна ръка с която не разполагат. Емиграция има и от Германия и Франция към САЩ, както и на българи и руснаци към Германия и Франция, но при положение, че производството им е концентрирано върху продукти с висока добавена стойност, а за другото разчитат на внос, значи достатъчно качествена и образована работна ръка си и остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
В Русия имат МНОГО сериозен проблем с чужденците НАПИРАЩИ да работят там! Поне половината Украински семейства например имат работещ представител в Русия! Изобщо, това което започва да се тиражира по нашите медии няма общо с действителността а кореспондира само с желанието фактите да бъдат такива! Може и така да стане в бъдеще, но поне към момента са пълни спекулации и чиста проба пропаганда от социалистически тип. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още