IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Иран са близо до сделката "петрол срещу електричество"

Първият етап от споразумението е оценяван на 5 млрд. долара

14:39 | 09.09.14 г.
Русия и Иран са близо до сделката "петрол срещу електричество"

Русия и Иран обсъждат в момента детайлите по сделката "петрол срещу електричество", съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на двама източници, близки до преговорите в Техеран.

Първият етап на договора e в процес на обсъждане и може да достигне 5 млрд. долара, казва един от източниците, без да разкрива допълнителни подробности.

Очакванията са руското дружество "Технопромекспорт" да участва в изграждането на седем електроцентрали в Иран до 2017 г. "Това е само един от параметрите, като сред останалите обсъждани са също така организация на металургичното производство, сглобяване на автомобили и селскостопанска техника, увеличаване на предлагането на торове и покупка на плодове и зеленчуци", споделя източникът, близък до преговорите в Техеран.

По-рано друг източник на ИТАР-ТАСС заяви, че дневният ред на разговорите в Техеран включва въпроса за възможното производство на самолети "Ту" в Иран. Според информацията Москва е изпратила предложение към Техеран за изграждането на производствени мощности в близкоизточната страна.

"Факт е, че Русия може да вземе участие в организирането на доставките на суров петрол от Иран", заяви в началото на август руският министър на енергетиката Александър Новак. Тогава двете страни подписаха 5-годишен меморандум за разбирателство.

Според Ройтерс предварителните параметри на сделката включват оборот от 1,5 млрд. долара месечно. Иран е готов да достави до 500 000 барела петрол на ден в замяна на руски стоки и оборудване. Москва от своя страна ще бъде в състояние да препродава иранския петрол например в Китай.

В периода юни-юли "Технопромекспорт" проведе преговори с Иран за изграждането на седем термални електроцентрали и водноелектрически централи с общ капацитет от 5 650 MW за 12,2 млрд. долара.

Във вторник Новак по време на среща с иранския министър на енергетиката Хамид Читчяном потвърди, че "Технопромекспорт" планира да участва в проекти за производство на електроенергия в Иран, насочени към изграждането и модернизирането на електроцентрали и доставка на оборудване.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още