IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Пекин обсъждат алтернатива на SWIFT

Причините са геополитическото напрежение и плановете на Китай да разшири глобалната роля на юана

10:11 | 11.09.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Москва и Пекин обсъждат алтернатива на SWIFT

Конфликтът по оста Брюксел-Москва и засилващият се натиск върху Русия могат в крайна сметка да доведат до разширяване на движението, противопоставящо се на т. нар. петродолар. Най-голямата опасност за това може би е свързана с Китай и плановете на местните власти да увеличат глобалната роля на юана, пише руският портал "Вести".

Във връзка със засилващите се геополитически конфронтации Русия и Китай обсъждат създаването на алтернативна система за междубанкови трансакции, която ще бъде подобна на международната система за банков превод SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Това обяви първият вицепремиер на Руската федерация Игор Шувалов след проведените в сряда в Пекин разговори.

"Да, тази идея бе обсъдена и подкрепена", отвърна той на въпрос за възможното създаване на аналог на SWIFT под контрола на Москва и Пекин.

SWIFT е международна информационна система за междубанкови преводи и извършване на плащания. Известна е също като SWIFT-BIC (Bank Identifier Соdes), BIC Code, SWIFT ID или SWIFT Code. Създадена е през 1973 г., като съоснователи са 239 банки от 15 страни.

В момента в състава на SWIFT попадат повече от 9 000 банки от 209 страни. Годишно през системата преминават около 2,5 млрд. платежни нареждания.

Преди две седмици агенция Bloomberg представи информация, че британските власти са предложили на Запада да ограничи достъпа на Русия до SWIFT.

Според експерта в сферата на финансите и финансовото право Ричард Рийд, ако подобни мерки бъдат предприети, ефектът от тях ще бъде усетен най-силно в краткосрочен план, но в бъдеще Русия ще бъде в състояние да намери алтернативно решение на проблемите си.

"Ограничаването на достъпа на Русия до системата SWIFT в краткосрочен план ще бъде доста болезнено за финансовите и търговските дейности на руските компании. В дългосрочен план обаче ефектът може да е обратен на желания – голямата част от потока на руските международни плащания ще се прехвърли към други по-малко контролирани финансови канали. В резултат на това плащанията на Русия в бъдеще може изобщо да не попадат под каквито и да е санкции", изтъкна Рийд.

Според Шувалов руските и китайските ръководители са обсъдили и създаването на съвместна рейтингова агенция. По думите му конкретните детайли по въпроса ще бъдат изготвени до края на 2014 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
и китайците имат пушки и руснаците също имат пушки но и ресурси е американците имат пушки, но за да си направят още пушки им трябват мангизи, а те нямат мангизи - сега ти разбра ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 9 години
ти му говориш, то ти приказва .... Нека ти дам *** пример от живота, че дано ме разбереш и след това се отказвам.Аз ти дължа 1000 лева и имам пистолет. и нямам намерение да ти ги връщам и ти работиш за мен.Та се пита в задачата, Кой е по богат и кой е по силен ? от двамата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ето ти и една adjustnata статия, че 2028 явно ти е далече, то все тая коя статия ще пусна бе младеж - еееми коя е най-голямата икономика питам за пореден път ??Най-голямата икономика в света е вече ясна --- "..Изчисленията показват, че до края на тази година (2014) Китай ще бъде по-голяма икономика от САЩ...Цялата статия: http://noligarh.com/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D1%8F/ | ***.noligarh.com"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 9 години
въпроса ти беше коя е най-силната икономика, а не най голямата.Силната икономика има силни оръжия и армия и технологии и налага своите интереси.това че робите в Китай правят пласмаса и *** за американците и останалия свят не ги прави силна икономика, те един самолет или качествена кола не могат да сглобят. Може някой ден да станат най-силните, но не съм Ванга че да знам това.До Календар, прав си, но към момента ЕС не може да ги гледаш като едно цяло, не и докато власта не се централизира и не почнат да се следват едни политики от всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
те "хората" не знаят какви са идеите на Мао и Ленин, освен това Барозу е "бивш" маоист, та това не е непременно лошо, спи спокойно:) може пък да те направим теб шеф на ЕК:) А протестърите в България(и Украйна и Турция и т.н.) съвсем сполучливо ползват писанията на Ленин(ако и да не знаят, че е така), та в същност той е модерен. Между другото отдавна мин. заплата в Китай(в повечето райони) е по-висока от българската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
не мога да ги разбера хората те си мислят, че съм фен на Мао и Ленин - ми не съм им фен, ама алкохолиците имат най големите петролни ресурси в цял свят, а другите имат *** 2 млрд. които бачкат за една купа ориз. Еми искаме не искаме това е и аз не искам след време да ям по една купа ориз на ден ама на там отива работата кво да направя ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Абе каквото и да си приказваме има си нужда от алтернатива на SWIFT.Дано Русия и Китай успеят да претворят идеята в реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
пич:) в Китай разстрелват за корупция. А тя се измерва според "усещанията в обществото", даже Боцко го знае това. Реално може да се окаже, че Китай, със своята 80та позиция(което е към средата) е по-малко корумпирана от една Франция(примерно), просто щото нетоталитарните(в днешният смисъл на думата) системи имат едно фалшиво усещане за справедливост, посредством избори. А там няма. Сиреч-не е ясно къде е точно Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
аман от мене ама аз казвам това което виждам сега в момента не преди 15 г. дали искаме или не искаме жълтурите са най-големите въри го печи го туй е то, ако искаш приемай ако искаш недей мисли си там че е САЩа и толкоз ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
в същност най-силната икономическа единица в света в момента е ЕС. Но е прав микаелис(ако не се транслитерира така се извинявам), че Китай скоро ще ни измести. Но и да не ни(или пък ако се случи) и двете ще са много големи, както и САЩ, разбира се. И можете да сте сигурни, че и Русия ще става по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още