IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Пекин обсъждат алтернатива на SWIFT

Причините са геополитическото напрежение и плановете на Китай да разшири глобалната роля на юана

10:11 | 11.09.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Москва и Пекин обсъждат алтернатива на SWIFT

Конфликтът по оста Брюксел-Москва и засилващият се натиск върху Русия могат в крайна сметка да доведат до разширяване на движението, противопоставящо се на т. нар. петродолар. Най-голямата опасност за това може би е свързана с Китай и плановете на местните власти да увеличат глобалната роля на юана, пише руският портал "Вести".

Във връзка със засилващите се геополитически конфронтации Русия и Китай обсъждат създаването на алтернативна система за междубанкови трансакции, която ще бъде подобна на международната система за банков превод SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Това обяви първият вицепремиер на Руската федерация Игор Шувалов след проведените в сряда в Пекин разговори.

"Да, тази идея бе обсъдена и подкрепена", отвърна той на въпрос за възможното създаване на аналог на SWIFT под контрола на Москва и Пекин.

SWIFT е международна информационна система за междубанкови преводи и извършване на плащания. Известна е също като SWIFT-BIC (Bank Identifier Соdes), BIC Code, SWIFT ID или SWIFT Code. Създадена е през 1973 г., като съоснователи са 239 банки от 15 страни.

В момента в състава на SWIFT попадат повече от 9 000 банки от 209 страни. Годишно през системата преминават около 2,5 млрд. платежни нареждания.

Преди две седмици агенция Bloomberg представи информация, че британските власти са предложили на Запада да ограничи достъпа на Русия до SWIFT.

Според експерта в сферата на финансите и финансовото право Ричард Рийд, ако подобни мерки бъдат предприети, ефектът от тях ще бъде усетен най-силно в краткосрочен план, но в бъдеще Русия ще бъде в състояние да намери алтернативно решение на проблемите си.

"Ограничаването на достъпа на Русия до системата SWIFT в краткосрочен план ще бъде доста болезнено за финансовите и търговските дейности на руските компании. В дългосрочен план обаче ефектът може да е обратен на желания – голямата част от потока на руските международни плащания ще се прехвърли към други по-малко контролирани финансови канали. В резултат на това плащанията на Русия в бъдеще може изобщо да не попадат под каквито и да е санкции", изтъкна Рийд.

Според Шувалов руските и китайските ръководители са обсъдили и създаването на съвместна рейтингова агенция. По думите му конкретните детайли по въпроса ще бъдат изготвени до края на 2014 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Аааа... късно загрях! Ти си от тези, които докараха Европа до тук и си харесват резултата, нали? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 13
crammer
преди 9 години
хехехе-то..."хората в Азия" за които конкретизираш, до един (имам предвид развитите и развиващите се икономики) са про-западно ориентирани и про-демократично настроени. Само Китай и евентуално Северна Корея попадат в твоите проикции за Азиатското бъдеще. И още нещо, интересно как от две тоталитарни и корумпирани системи като комунистически Китай и алкохолизирана Русия би могло да излезе нещо като еталон за останалия свят....:)))) Това само в болните мозъци на Мави Коз и подобни може да се случи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Аз съм в "проспериращаТА България" и съм все още от тези, които плащат, а не чакат заплати... И разбирам накъде отиваме... хахаха! А ти къде си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
Людени
преди 9 години
Ти това като "потураджия" от проспериращаТА Анадола ли му го казваш ?Много ги разбирате нещата .... и това ви подтиква към агресивни изказвания !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 11
pu10
преди 9 години
Реално ако се стигне дотам Русь да се продава в юани, китайците просто ще ги съсипят за норматив :) Дай Боже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Диктатури - миктатури.... бла бла! Русия и Китай се обръщат една към друга и гледат в бъдещето, когато стокооборотът и финансовите потоци помежду им ще нарастват в пъти! Едва ли на някой от тези, които в момента обсъждат и проектират тази идея им пука дали ти или друг гащник във фалиралата Европа ще има доверие. Видно от самолет е, че те си заграждат техния двор и си създават условия помежду си! Хората в Азия виждат бъдещето си по друг начин от третополова Европа, затънала в перманентна криза и налапала до сливиците американско-ислямския ***!Именно разплащанията между Китай и Русия са това, което ги вълнува, а дали тези разплащания в бъдеще няма да съставляват по-голяма част от глобалните, скоро ще разберем... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 18
michaelis
преди 9 години
ето за тва ставаше въпрос, за тези които им бива "намалявано поведението" да могат да ползват нещо различно от желязната ръка на англосаксонската пасмина, дано тоя път поне успеят да му се невиди, че аман вече от монополизъм и хегемония ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 26
MZ/X
преди 9 години
За да работи добре една такава система към нея трябва да има доверие, а две диктатури, макар и големи, трудно биха могли да изградят към себе си такова доверие! Алтернативата на SWIFT най-много може да обслужва разплащанията между Русия и Китай, но никога не биха могли да станат глобална система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още