IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Пекин обсъждат алтернатива на SWIFT

Причините са геополитическото напрежение и плановете на Китай да разшири глобалната роля на юана

10:11 | 11.09.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Москва и Пекин обсъждат алтернатива на SWIFT

Конфликтът по оста Брюксел-Москва и засилващият се натиск върху Русия могат в крайна сметка да доведат до разширяване на движението, противопоставящо се на т. нар. петродолар. Най-голямата опасност за това може би е свързана с Китай и плановете на местните власти да увеличат глобалната роля на юана, пише руският портал "Вести".

Във връзка със засилващите се геополитически конфронтации Русия и Китай обсъждат създаването на алтернативна система за междубанкови трансакции, която ще бъде подобна на международната система за банков превод SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Това обяви първият вицепремиер на Руската федерация Игор Шувалов след проведените в сряда в Пекин разговори.

"Да, тази идея бе обсъдена и подкрепена", отвърна той на въпрос за възможното създаване на аналог на SWIFT под контрола на Москва и Пекин.

SWIFT е международна информационна система за междубанкови преводи и извършване на плащания. Известна е също като SWIFT-BIC (Bank Identifier Соdes), BIC Code, SWIFT ID или SWIFT Code. Създадена е през 1973 г., като съоснователи са 239 банки от 15 страни.

В момента в състава на SWIFT попадат повече от 9 000 банки от 209 страни. Годишно през системата преминават около 2,5 млрд. платежни нареждания.

Преди две седмици агенция Bloomberg представи информация, че британските власти са предложили на Запада да ограничи достъпа на Русия до SWIFT.

Според експерта в сферата на финансите и финансовото право Ричард Рийд, ако подобни мерки бъдат предприети, ефектът от тях ще бъде усетен най-силно в краткосрочен план, но в бъдеще Русия ще бъде в състояние да намери алтернативно решение на проблемите си.

"Ограничаването на достъпа на Русия до системата SWIFT в краткосрочен план ще бъде доста болезнено за финансовите и търговските дейности на руските компании. В дългосрочен план обаче ефектът може да е обратен на желания – голямата част от потока на руските международни плащания ще се прехвърли към други по-малко контролирани финансови канали. В резултат на това плащанията на Русия в бъдеще може изобщо да не попадат под каквито и да е санкции", изтъкна Рийд.

Според Шувалов руските и китайските ръководители са обсъдили и създаването на съвместна рейтингова агенция. По думите му конкретните детайли по въпроса ще бъдат изготвени до края на 2014 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 9 години
И аз това викам, аман от тебе ама ти се буташ. Не четем вестници а статистика.Виж си въпроса който си питал и после статията която си постнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
ето и още веднъж да видиш тука комунистите и алкохолиците къде са ... :)) a ти къде си в коя икономика ммм ???China is on course to become the world's largest economy by 2028, according to the Centre for Economics and Business Research, as emerging markets continue to climb up the rankings. Here's a closer look at the top ten.http://***.telegraph.co.uk/finance/economics/10536759/The-worlds-largest-economies-in-2028-in-pictures.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
аман от *** ве ей даже и тея хъката мъката си го признават ве еееййй тома неверни China Set to Overtake U.S. as Biggest Economy in PPP Measure http://***.bloomberg.com/news/2014-04-30/china-set-to-overtake-u-s-as-biggest-economy-using-ppp-measure.htmlв measure не measure отплавали са американюгите а джапанките отдавна, абе поне не четете ли вестници ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 9 години
Емил Хърсев . в. Сега Ето и цялата статия : http://***.segabg.com/article.php?id=706600
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 9 години
Проверих и пак се оказа че САЩ е най-силната икономика в Света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 0
data
преди 9 години
Няма заобиколен път,който да позволи която и да е банка и държава по света да избегне доларовия сетълмент в САЩ. Засега. Зараждат се обаче няколко паралелни финансови схеми, които предлагат алтернатива. Най-мощните са базирани на сетълмента в китайски юани и индийски рупии. Засега глобалните банки не ги предлагат, но вече работи паралелна банкова система за "сиво" банкиране, която заобикаля не само ограниченията в САЩ, но и глобалните банкови гиганти. Наскоро Русия обяви планове за независима от САЩ система за международни плащания. Има световен финансов проблем и той става опасен: делът на долара в международните плащания пада, активите в "сивите" банки са между 60 и 100 трилиона долара; регулираният банков сектор държи между 30 и 40 трилиона. Отделна страна или група държави не могат да решат проблема. Нова световна резервна система (начин за безрисково съхранение на ликвидни активи и международни плащания) изисква съгласието на практически всички държави, консенсус като постигнатия в Бретън Уудс. Едва ли САЩ биха подкрепили такова решение. Значи предстоят дълги години, през които паралелната банкова система ще се развива, докато светът търси модел за своята нова финансова архитектура и инфраструктура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
това в УНСС ли ви го казаха, скъсан си на изпита САЩ е на баба ти хурката. Прочети пак колко валутни резерви имат едните после другите после колко дълг имат едните после пак другите, после колко производство имат едните и пак се върни на другите и пак се появи тук и дрънкай тъпотиии .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Щом казваш... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
и коя е най-силната икономика в Азия и в света да те попитам ? Искам *** отговор в една сричка - Китай ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Проблемът на БРИКС е, че те и взаимно си нямат доверие! Сигурно им се иска на китайците да премахнат хегемонията на САЩ и Европа, но ако я заменят със зависимост от Москва не е сигурно, че ситуацията ще им хареса повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още