IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои европейски държави печелят и губят от руските неприятности?

Литва, Естония и Латвия пострадаха сериозно от спадащата търговия с Русия, докато държави като Беларус и Грузия могат да извлекат икономически ползи

08:33 | 18.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои европейски държави печелят и губят от руските неприятности?

Руската политика към Украйна и влошаващите се връзки на Москва със Запада поставиха техните съседни страни на кръстопът, пише CNBC.

Например, бившите съветски републики Литва, Естония и Латвия пострадаха сериозно от спадащата търговия с Русия и от инвеститорските опасения, които се увеличиха най-вече след като тази седмица Москва обяви, че през 2015 г. ще трябва да посегне на Държавния пенсионен фонд за пръв път от шест години.

Други държави - особено тези, чиято идеология се доближава до тази на Русия, като Беларус, например, могат да извлекат икономически ползи, тъй като и Русия, и държавите от Западна Европа се надпреварват за привличането им на своя страна.

Но кои фактически са печелившите и губещите?

Печеливш: Беларус

Преди няколко години президентът Александър Лукашенко бе определен като „последният диктатор“ в Европа. Сега той играе ролята на посредник в мирния процес между Украйна и Русия.

Правителството се опитва да извлече ползи от западните санкции срещу Русия чрез увеличаване на вноса от останалата част на Европа - най-вече на хранителни продукти, което може да стимулира икономическия растеж.

Същевременно Москва се старае да запази Беларус на своя страна. Още тази година двете страни се споразумяха Беларус да задържи 1,5 млрд. долара под формата на мита за износ на гориво от Русия.

Губещ: Финландия

Тази седмица Danske Bank оряза прогнозата си за растежа на Финландия, посочвайки като причини руските санкции и свързаната с тях несигурност. Освен това назряващата рецесия в Русия може да хвърли сянка върху износа, както и върху туризма, и преките чужди инвестиции.

Кредиторът вече предрича годишен спад на растежа от 0,4% за тази година и ръст от 0,8% през 2015 г.

Финансовите затруднения на Русия си проличаха тази седмица, когато бившият финансов министър Алексей Кудрин направи прогноза, че през 2014 г. нетните капиталови отливи ще възлязат на 110 млрд. долара. Отделно Министерството на финансите съобщи, че може да посегне на Държавния пенсионен фонд през 2015 г. заради постоянния отлив на капитали и спадащите цени на петрола.

Печеливш: Грузия

Грузия може да спечели от стоплянето на взаимоотношенията с Русия, която наложи търговско ембарго след войната през 2008 г. Москва вече разхлаби импортните рестрикции за редица храни и селскостопански продукти от Грузия.

Подобно на Беларус Грузия същевременно укрепва връзките със Западна Европа. През юни страната подписа споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, успоредно с Украйна и Молдова.

Губещи: Литва и Латвия

Standard Bank предрича, че тази година растежът в двете страни ще пострада заради руското ембарго върху вноса на западни храни. Забраната се отнася и за двете прибалтийски държави.

През първото полугодие растежът в Латвия се забави до 2,6% на годишна база. Понижението е със 7 процентни пункта спрямо същия период на предходната година. Индустриалното производство също е слабо.

Такива са и продажбите на дребно в Литва, за които експертите на Standard Bank посочват, че са повлияни от влошаването на настроението сред търговците заради конфликта в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още