IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Украйна се нуждае от допълнителна финансова помощ

Украински вицепремиер заяви, че страната може да пристъпи към децентрализацията на държавното управление още от 1 януари

10:03 | 11.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Украйна се нуждае от допълнителна финансова помощ

Международният валутен фонд заяви, че Украйна се нуждае от допълнителна финансова помощ, за да се справи с "голямата несигурност" в страната, където прекратяването на огъня все по-малко се спазва, предаде Франс прес, цитирана от БНР. 

Според ръководителя на отдела за Европа на Фонда Поул Томсен обаче е прекалено рано да се изчислят тези по-големи нужди от финансиране. Той увери, че не се обсъжда преструктуриране на украинския дълг.

В сряда украинските власти съобщиха, че възнамеряват да поискат допълнителни средства от МВФ, който вече отпусна кредитна линия от 17,1 милиарда долара на Киев през април като част от международен спасителен план на стойност 27 милиарда долара.

В началото на септември МВФ обяви, че Украйна може да има нужда от още 19 млрд. долара, като при проточване на конфликта с Русия украинската икономика ще се свие със 7,3% през тази и с още 4,2% през следващата година.

Междувременно украинският вицепремиер Володимир Гройсман заяви, че Украйна може да пристъпи към децентрализацията на държавното управление още от 1 януари 2015 г., съобщи БТА.

"Днес имаме седем закона, подготвени от правителство. Те са внесени в парламента. Те могат да бъдат приети, за да започне децентрализацията от 2015 г.", е казал Гройсман, цитиран от ТАСС.

Вицепремиерът, който е и министър на регионалното развитие, строителството и жилищно-комуналното стопанство отбелязва, че най-важна е финансовата децентрализация, като средствата ще остават на разположение на съответните територии. "Всичко това може да се направи още от 1 януари".

На 25 септември украинският президент Петро Порошенко при представянето на програмата си за дългосрочното развитие на Украйна "Стратегия 2020" заяви, че сред приоритетите са децентрализацията и реформата на държавното управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още