IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MSCI може да извади Русия от индекса си за развиващите се пазари

Това би станало при въвеждането на капиталови рестрикции от Москва, които ще ограничат достъпа до руския пазар на ценни книжа

17:07 | 17.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дилър в московската борса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дилър в московската борса. Снимка: Ройтерс

Водещият оператор на борсови индекси MSCI обмисля да изключи Русия от своя индекс за развиващите се пазари, ако Москва въведе рестрикции за капиталовите потоцим, което обаче премиерът Медведев отрече.

"Възможното въвеждане на ограничителни мерки, като например на контрола на движението на капитали или валута, което може да доведе до значително влошаване на достъпа до руския пазар на ценни книжа, може да доведе до изключването на Русия от MSCI Emerging Markets Index“, се казва в изявление на MSCI.

Като друг вариант MSCI обмисля да замени местните руски акции с по-ликвидни чуждестранни депозитарни разписки за книжата, се уточнява в изявлението. 

Във вторник ръководителят на Министерството на икономическото развитие Алексей Улюкаев заяви, че по време на извънредното заседание на кабинета не са били обсъждани подобни мерки. „Не, не се обсъжда [валутен контрол]“, заяви той.

Според министъра членовете на правителството на Руската федерация са решили във вторник да се разработват мерки за стабилизиране на ситуацията. По-специално е било обсъдено увеличението на предоставяната валутна ликвидност от страна на Централната банка, както и регулаторен надзор за банките и „подкрепа за висококачествени кредитополучатели“.

Днес и руският премиер Дмитрий Медведев се изказа срещу засиленото регулиране на руския валутен пазар. „Ние действаме въз основа на това, че бъдещите ни действия трябва да се основават на пазарни механизми", заяви той, като избегна употребата на контрол върху капитала, за да се ограничат валутните сделки. „Няма смисъл в привеждане на изключително тежки регулации в тази сфера, каквито имаше някога. Това не води до нищо полезно", каза Медведев.

Глобалният индекс за развиващите се пазари MSCI Emerging Markets се състои от 26 индекса, включително такива от Русия, Аржентина, Мексико, Тайланд и други страни. Той е предназначен за измерване на показателите на капиталовите пазари в нововъзникващите пазарни икономики. В индекса MSCI Russia са включени акциите на 20 водещи руски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Могат да я извадят, ама не могат да я заличат от картата на света!А как им се иска, как им се иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още