IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подписа договор с Westinghouse за доставка на ядрено гориво

Москва и Киев се разбраха за доставките на електричество за Крим

08:58 | 31.12.14 г. 2
Украйна подписа договор с Westinghouse за доставка на ядрено гориво

Споразумение за доставка на ядрено гориво от САЩ за Украйна бе подписано днес в Брюксел между американската компания Westinghouse и украинската "Енергоатом", предаде ТАСС. Съобщението бе направено първо от говорител на украинската компания, а после потвърдено и от американската.

В средата на този месец от "Енергоатом" съобщиха, че обсъждат възможностите доставеното от САЩ ядрено гориво да бъде използвано в 13 реактора в украинските ядрени електроцентрали. 

Украйна си сътрудничи с Westinghouse още от 2000 г. с цел да диверсифицира доставките на гориво за своите АЕЦ, пише БТА.

Meждувременно Русия и Украйна са подписали два договора за доставка на електроенергия, съобщава руският портал "Вести". Споразуменията ще гарантират потока от енергия към и от Украйна в посока Крим.

Сделките между "Интер РАО" и "Укринтеренерго" предвиждат единен график на доставките на руски ток до 1 500 MW. Вторият договор пък е сключен между дъщерното дружество на "Интер РАО" - Център за осъществяване на разчетите, и "Укринтеренерго", съобщава ТАСС, позовавайки се на руския министър на енергетиката Александър Новак.

На 26 декември Киев изключи напълно електрозахранването на Крим. Впоследствие притокът на енергия бе възобновен, но при много по-ниско напрежение. По данни на Министерството на енергетиката на Украйна това се е дължало на високо потребление на полуострова.

Във вторник украинската компания "Укринтеренерго" даде началото на провеждане на търг за продажба на електрическа енергия на територията на Крим, съобщиха от пресслужбата на компанията. Победителят в поръчката ще получи възможност да доставя ток през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
sisi333
преди 9 години
А да ви е честито нагъзването към Америка ! Ще ви трябва много вазелин господа украйнци иначе доста ще ви заболи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още