IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз" e превел на "Газпром" 150 млн. долара предплата за януари

Цената на руския газ за Украйна най-вероятно ще бъде понижена до 365 долара през първото тримесечие

15:44 | 31.12.14 г. 1
"Нафтогаз" e превел на "Газпром" 150 млн. долара предплата за януари

"Нафтогаз Украйна" e превел на "Газпром" 150 млн. долара за доставката на газ през януари 
2015 г., предаде ТАСС.

Руският газов гигант не можа да уточни обема на газа за Украйна през януари, тъй като трябва да се уточнят предишните обеми от декемврийския аванс, както и цената, която се определя по формула. Най-вероятно цената на руския газ за Украйна ще бъде понижена от 378 долара за 1 000 куб. метра до 365 долара през първото тримесечие, пише БТА.

По-рано днес "Нафтогаз Украйна" съобщи, че е превел на "Газпром" предплатата и очаква да получи 1 млрд. куб. Метра. Украинската компания очаква да получи газа за сметка на неизползваната част от предплатата за декември 2014 г. и за предплатата за януари 2015 г. Обемът на газа по остатъка от декемврийския аванс ще бъде платен по нова цена, пояснява "Нафтогаз".

През декември ръководителят на украинската газова компания Андрей Коболев посочи, че тарифите за газа, доставян за жителите на Украйна, може да се увеличат 3-5 пъти.

"Правителството разглежда въпроса за повишаване на цената на газа... Говорим за повишаване от 3-5 пъти. У нас цените за потребителите са неоправдано ниски", отбеляза той. Новите стойности ще се определят въз основа на среднопретеглената цена на вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
sisi333
преди 9 години
Е досега беше безплатно къде крадяха каде неплащаха ама сега вече няма! Аиде сега питайте Обама и Меркел дали ще ви плащат газа господа БАНДЕРОСИ! Добре дошли в еврогейският съюз дупе да ви е яко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още