IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Русия и Европа знаят, че кризата в Украйна може да се реши само с диалог

САЩ от самото начало бяха въвлечени в антидържавния преврат в Киев, посочи руският външен министър

21:38 | 02.02.15 г. 6
Лавров: Русия и Европа знаят, че кризата в Украйна може да се реши само с диалог

И в Русия, и в Европа се засилва схващането, че конфликтът в Украйна може да бъде решен единствено чрез диалог, а не с военни средства. Това заяви пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки интервюто на американския президент Барак Обама за Украйна пред CNN, предава ТАСС.

Това интервю е потвърждение, че "САЩ от самото начало са били въвлечени в антидържавния преврат" в Украйна, който Обама неутрално нарича "преход във властта", каза Лавров. "Риториката, която прозвуча в интервюто, показва, че САЩ имат намерение да подкрепят всички действия на Киев, който, съдейки по всичко, все повече и повече поема курс на силово решение", посочи руският външен министър, цитиран от БТА. 

Лавров упрекна Запада, че говори за необходимостта от диалог навсякъде – в Йемен, Ирак, Афганистан, Южен Судан - но не и в Украйна , която "кой знае защо е изключение".

"Когато става дума за Украйна, западните колеги не говорят за диалог, а само, че трябва всячески да се подкрепят действията на Киев и не критикуват очевидните отрицателни стъпки, предприемани от украинските власти", каза още Сергей Лавров.

По думите на руския външен министър съвременната архитектура на сигурността трябва да е основава на извънблокови принципи. "Договорихме се да координираме действията си за създаване на архитектура на сигурност в Азиатско-тихоокеанския район с участието на всички страни", каза той малко по-рано по време на пресконференцията след срещата с колегите му от Китай и Индия. 

Лавров заяви също, че трите страни продължават да се тревожат от заплахите, които идват от Афганистан, разположен близо до техните граници. "Единодушни сме, че трябва максимално да се засилва взаимодействието, включително в борбата с тероризма, наркозаплахата и организираната престъпност. Надяваме се, че тези усилия ще се активизират сега, когато в Афганистан се състояха избори", посочи Лавров.

В приетото на срещата комюнике се подчертава, че Русия, Индия и Китай призовават страните в украинския конфликт да се придържат към Минските споразумения и изразяват дълбоко безпокойство от продължаващата криза в Украйна. Министрите подчертават, че трябва да се извърши "независимо, обективно, честно и прозрачно международно разследване" на катастрофата на малайзийския самолет над Източна Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
ABBA
преди 9 години
http://strogosekretno.com/237/1/%D0%A1%D0%90%D0%A9-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D1%83%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 9
Сините камъни
преди 9 години
Европа, Русия и Украйна мигат да решат проблема на масата на преговорите.Но САЩ не дават!Затова и ще се задавят скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 34
redcretin
преди 9 години
Посеркото Лавров да посъветва рашките да не ходят на курорт в зоната на украински военни действия - после да проповядва САЩ това, САЩ онова :) ***, дупедавец на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
pecan
преди 9 години
така е военните действия не са добри нито за ЕС нито за Русия,а най малко за Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още