IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко пак поиска оръжия от НАТО

Джон Кери е на посещение в Киев заради намеренията на Вашингтон да подкрепи Киев с оръжие

10:25 | 05.02.15 г. 14
<p>
	Президентът на Украйна Петро Порошенко на Световния икономически форум в Давос. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Украйна Петро Порошенко на Световния икономически форум в Давос. Снимка: архив, Ройтерс

Президентът на Украйна Петро Порошенко призова държавите от НАТО да изпратят оръжия на страната му, съобщава онлайн изданието EurActive.com.

В интервю за германския вестник Die Welt, публикувано днес, Порошенко посочва, че смъртта на цивилни и разрастващият се конфликт в източните райони на страната би трябвало да даде достатъчно основания на западните държави да подпомогнат Украйна.

В момента САЩ обмислят дали да не осигурят оръжие за Украйна, припомня медията.

„Ескалацията на конфликта, нарастващият брой на цивилните жертви, особено след терористичните атаки в Донецк и бомбардировката в Мариупол... Това трябва да накара Алианса да действа с повече подкрепа“, коментира Порошенко пред германския вестник. „Това включва преди всичко доставянето на модерни оръжия за защита и устояване на агресора“, казва още той.

Петро Порошенко подчертава, че Украйна иска мир, но дори и „мирът трябва да бъде защитен“.

На въпрос какво очаква от Запада президентът на Украйна отговаря: „Нуждаем се от военна, техническа и специализирана помощ за подобряване на бойната готовност на украинската армия и устойчивостта й на руската агресия“.

Същевременно ВВС съобщава, че държавният секретар на САЩ Джон Кери ще води разговори с Украйна заради намеренията на Вашингтон да подкрепи Киев с оръжие. По-рано номинираният за нов шеф на Пентагона Аштън Картър коментира, че е „склонен“ да започне военни доставки за страната. Говорител на Белия дом обаче коментира по-късно, че окончателното решение ще бъде взето от президента Барак Обама, а не от Картър.

Досега САЩ предоставяха „несмъртоносна“ помощ на Украйна, отбелязва изданието.

Кери ще се срещне в Киев с Петро Порошенко и с премиера на Украйна Арсений Яценюк тази сутрин. По-късно днес се очаква да има и изявления за медиите. След това Кери заминава за Мюнхен, за да участва в годишната конференция по сигурността, която се провежда в града.

Същевременно НАТО подготвя специалното звено за колективна отбрана, съставено от 4-5 хил. души, което реши да създаде още през миналата година. Малки командни центрове се предвижда да бъдат създадени в Естония, Литва, Латвия, Полша, България и Румъния.

На среща в Брюксел министрите на отбраната на държавите от Алианса ще се опитат да успокоят държавите в организацията от Източна Европа заради потенциалната заплаха конфликтът в Украйна да излезе извън контрол.

Междувременно руската информационна агенция ТАСС съобщи, че Европейският съюз (ЕС) обмисля да разшири „черния списък“ със санкции с още 15 физически и 4 юридически лица. Агенцията се позовава на неназован дипломатически източник.

Въпросът се обсъжда от началото на тази седмица на ниво Комитет на постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел. Очаква се решението да бъде взето до края на тази седмица.

Според източника на агенцията Гърция, която първоначално се противопостави на идеята за разширяване на санкциите срещу Русия, няма да блокира решението.

Към момента в „черния списък“ на ЕС попадат 132 физически лица. През януари Брюксел реши да удължи срока на действие на санкциите до септември 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
еми предполагам, че само да евакуират хората и ше го напраат Киев като за Gran Prix, и после тоя и оня с очилцата ше ги намерят някъде ударени в някой стълб, те ако си мислят, че САШш ше ги спаасиии от ръката на Москва ..... а толкова други са се опитвали .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
"Малки командни центрове се предвижда да бъдат създадени в Естония, Литва, Латвия, Полша, България и Румъния." - Вече знаем кои са прифронтовите държави. Започва се със създаването на щабове, после се продължава с разполагане на ядрени ракетни установки. Гледали сме го тоя филм. Лошо свършва.И в момента НАТО-вско оръжие стреля в украина. Сега просто търсят повод да се оправдаят пред "световната общественост" в необходимостта от такива поставки, за да могат да го правят открито. Ще се създаде кървава случка, която да послужи като трамплин за подобни действия. Алчността и лицемерието на САШ са безгранични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
mick
преди 9 години
Американците само това чакат, да използват украинците като опитни зайчета.. та да видят как оръжията им ще се справят в тая ситуация. Щото арабите не са мерило явно за водене на военни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Порошенко пак поиска оръжия от НАТО ---------------------------и на тебе майката и тва е ..... да ви започват, че да ви приключват като съществуваща държава .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още