IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank: Възможността от Grexit е вече над 50%

Очевидният покер на Гърция, че в крайна сметка еврогрупата ще се огъне, се оказва фатална спекулация, твърди главният икономист на банката

10:43 | 17.02.15 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според експертите расте вероятността Гърция да напусне еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според експертите расте вероятността Гърция да напусне еврозоната. Снимка: Ройтерс

След като за втори път в рамките на няколко дни гръцкото правителство провали преговорите за решаване на дълговата криза в страната, експертите от германската банка Commerzbank драстично увеличиха своята прогноза за излизане на Гърция от еврозоната, т. нар. Grexit.

„През миналата седмица ние оценявахме риска от Grexit на 25 на сто. Сега считаме, че вероятността това да се случи, е поне 50 процента", се казва в кратък анализ на главния икономист на Commerzbank Йорг Кремер, цитиран от Handelsblatt.

Кремер обяснява своята нова оценка с факта, че промяна на мнението на еврогрупата в полза на Атина, с което очевидно спекулират гръцките преговарящи, е „малко вероятно“ по думите на лидера на еврогрупата Йерун Диселблум.

„Очевидният покер на Гърция, че в крайна сметка еврогрупата ще се огъне, се оказва фатална спекулация“, аргументира се Кремер. 

Диселблум потопи гръцките очаквания, че една евентуална нова програма за помощи ще е свързана с по-малко съкращения на разходите за страната от сегашното положение. „Дали една нова програма ще изглежда съвсем различно от сегашната? Аз не мисля така", каза Диселблум в понеделник след провала на преговорите между финансовите министри на еврогрупата и гръцкия им колега Янис Варуфакис. Всяка програма за помощи ще е обвързана с определени условия, добави той.

Страните от еврозоната дадоха на Гърция краен срок до петък, в който до поиска удължаване на текущата програма за помощ. Засега това предложение среща отказа на правителството в Атина. Финансовите министри от еврозоната се борят под натиска на времето за намиране на решение, тъй като настоящата програма, чиято строгост се отхвърля от лявото правителство в Атина като твърде драстична, ще продължи само до края на февруари. След това страната е заплашена от фалит.

Кремер посочва, че предизборните обещания на гръцкия премиер Алексис Ципрас, които той повтори във встъпителната си реч в парламента, и общественият натиск над него му оставят „малко пространство за преговори", защото гръцкият парламент трябва да одобри споразумението. „Ако то отива твърде далеч в посока исканията на еврогрупата, може да се стигне до там части от неговата партия в парламента да се отрекат от него, а едва ли ще може да разчита на подкрепа от страна на опозицията", коментира главният икономист на Commerzbank. Ето защо само "масиран натиск" от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на пазарите може да се стигне до обрат в последния момент.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 2
data
преди 9 години
Дали е така амммм ? Тогава що просто всички държави не теглят една майна на кредиторите си а ? Нали кредиторите им нищо не могат да направят :) ? А и отписването на дълга е по волята на кредитора , а той както знаеш НИКОГА не отписва дълг доброволно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 4
draifuss
преди 9 години
Трудно ще му бъде на Путин в натовска държава да прави военна база.Това да не е Крим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Дълговете няма да изчезнат, но значително ще бъдат редуцирани.При държавите нито де юре, нито де факто управлението не се поема от кредиторите. Единственото нещо, което могат да направят кредиторите да откажат по нататъшно финансиране докато няма ново споразумение за дълга.При 50% спад на БВП на Гърция, дълга ще им стане 340% от БВП и кредиторите няма да имат друг избор освен да отпишат част от него ако искат да видят някакви пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 3
Jimmy
преди 9 години
Да се махат гърчолята и да си приемат ако искат драхмата, ако искат рублата, ако искат индийска рупия. Аман от мързеливи хрантутници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 3
data
преди 9 години
Не знам защо някой тук си мислят че ако Гърция напусне ЕЗ и ЕС дълговете им ще изчезнат ? Кви бази бълнувате след като при дефолт реално управлението ти вече де юре се поема от кредиторите ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 8
многодобре
преди 9 години
...и така се прави политика...сега може да преосмислите вашите твърдения направени по -скоро,тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 19
sssaaa
преди 9 години
Пропускаш нещо много съществено, а именно че си плащаме за да сме в този съюз. После ще ми говорят за еврофондове и глупости при условие, че плащаме по-висока цена.Най-добре са Швейцария и смятам, че трябва да подхождаме политически, като тях - никакви съюзи и само вербални обещания, като за фиксинга франк/евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
Второто ще е много опасно за ЕС, защото Путин за жълти стотинки ще купи от гърците правото да си направи военна база в Гърция, а от там ще поеме и контрола върху трафика през Босфора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 5
From Germany
преди 9 години
На когото не му харесва в ЕС и не спазва правилата - прав му път. От изритването на сиртаки-феновете всички ще изгубим. Но най-големите губещи ще са самите гърци и всички плиткоумници вярващи на неизпълними обещания.Апропо - няма да е зле Гърция да напусне и НАТО, Ердоган и Турция ги чакат в засада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
roli5
преди 9 години
Да,така е!Хитрата сврака с двата крака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още