IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да се откаже от договорите си с международните рейтингови агенции

Реакцията на Москва идва, след като две от трите големи агенции понижиха оценките си до неинвестиционен клас

16:11 | 24.02.15 г. 25
Русия може да се откаже от договорите си с международните рейтингови агенции

Реакцията на Москва към действията на международните рейтингови агенции може да не e само вербална, предупреди руският заместник-министър на финансите Сергей Сторчак, цитиран от "Интерфакс".

"Ние можем да се откажем от договорите за поддържане на нашия кредитен рейтинг. Необходимо е това да спре", отбеляза той, цитиран от "Интерфакс".

Важно е да се отбележи, че отмяната на споразуменията за поддържане на рейтинг, за който емитентът плаща за работата на агенцията, не означава автоматично прекратяване на рейтинга.

По-рано международната рейтингова агенция Moody's понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия до Ba1 от Baa3 с негативна перспектива. По този начин рейтингът на страната спадна до ниво "боклук".

Според Moody's през 2015 г. руската икономика ще изпадне в дълбока рецесия, а през 2016 г. пропадането ще продължи. Като основни причини за понижаването на рейтинга агенцията посочва последиците от украинската криза, спада на цените на петрола и пропадането на рублата спрямо повечето водещи валути.

Moody's е втората рейтингова агенция, която понижи оценката си за Руската федерация до спекулативен клас. През януари S&P понижи своя дългосрочен рейтинг в чуждестранна валута до BB+ с негативна перспектива. По този начин за първи път от 11 години насам рейтингът на страната достигна неинвестиционен клас.

Какво каза президентът Владимир Путин относно отношенията между Русия и Украйна пред Руската държавна телевизия вижте във видеото

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 25 rate down comment 9
многодобре
преди 9 години
......побъркан!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 14
fras
преди 9 години
Добри или лоши, рейтинговите агенции са неразделна част от финансовия свят.И ако нямаш оценка все едно не съществуваш. Просто никои сериозен институционален инвеститор не инвестира в нещо, което няма рейтинг. Така му пише в нормативната уредба, включително и на нашите мижави пенсионни фондове, управлението на резервите на БНБ и пр..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 22
redcretin
преди 9 години
Не плашете щрауса, пода на клетката е от бетон хахахаха :)И какво като се откаже, ще стане чудо? И с филми - и без, Раша вече не е зона за инвестиции и капитала избяга оттам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 2
eboyanov
преди 9 години
те, рейтинговите агенции, така или иначе тяхната оценка е само Препоръчителна, както го кзаха по време на кризата след оценените балонови акции със клас ААА.Между другото който се интересува от рейтинговите агенции, му препоръчвам да гледа гилма Inside Job. има го в замунда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още