IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Paботната сила в Източна Европа може да се свие с 14 млн. до 2060 г.

Регионът се нуждае от радикални реформи в заетостта, миграцията и образователните политики, предупреждава международната организация

09:52 | 11.03.15 г. 2
СБ: Paботната сила в Източна Европа може да се свие с 14 млн. до 2060 г.

Източна Европа рискува натиска върху икономическия растеж и публичните бюджети да нараства, освен ако няма радикални реформи в заетостта, миграцията и образователните политики, предупреждава в доклад Световната банка (СБ).

Намаляващата раждаемост, масовата емиграция и остарелите практики на работните места ограничават работната сила в региона, заплашват икономическата експанзия и отправят предизвикателство за страни като Полша, Естония и Румъния да намалят дистанцията с по-богатите западни държави, пише Financial Times.

Ако не бъде овладяна, работната сила в региона ще спадне с почти 14 млн. до 2060 г. – почти равносилно на населението на Словакия или Чехия, посочва изследването.

Това би забавило икономическата експанзия в един от най-важните области за растеж на Европа, предупреждава докладът.

"Има много голямо чувство за спешност", каза Емили Синот, съавтор на изследването. "Този проблем със застаряването на населението става все по-свързан с цялостната икономическа стратегия... Наистина трябва да започнем да се занимаваме с тези тенденции, за да се уверим, че продължава това сближаване с по-богатите страни в ЕС", коментира още тя.

Икономическият ръст на държави като Полша, Словакия и прибалтийските страни е изпреварил този на западните европейски държави благодарение на рязкото повишение на производителността и инвестициите от по-старите членове на ЕС.

По отношение на брутния вътрешен продукт на глава от населението, пропастта между Западна и Източна Европа се е свила приблизително наполовина между 2000 г. и 2012 г., по данни на Европейската централна банка.

Въпреки това мащабният емиграционен поток от изток на запад, който е предимно от млади и квалифицирани работници, ограничава раждаемостта и изкривява демографския профил на Източна Европа. Тенденцията има много тежки последици за осигуряването на средства за пенсиите, поставяйки допълнителен натиск върху националните бюджети, а оттам и върху икономическата експанзия.

Между 1990 г., когато по-голямата част от Източна Европа излезе от комунистическото управление, и 2060 г. броят на наличните работници в региона ще спадне с повече от 30 на сто, се посочва в доклада. Същевременно в западноевропейските страни темпът на свиване ще бъде с малко повече от 5 на сто.

Спадът в броя на работниците може да бъде смекчен чрез правителствените политики за стимулиране на имиграцията и чрез подобряване на здравеопазването и образованието. Освен това СБ посочва, че негативната тенденция до голяма степен може да бъде ограничена и чрез промени в трудовото законодателство за насърчаване на наемането на повече жени и възрастни хора.

"Населението в трудоспособна възраст със сигурност намалява, но много от хората, живеещи в тези страни, не работят, така че има начин да се постигне разширяване на работната сила", отбеляза Емили Синот.

Изследването на СБ посочва още, че увеличаването на средната продължителност на участието в работната сила с 10 години ще запази сегашното съотношение на работниците. Ако обаче не бъдат взети мерки, Източна Европа вероятно ще има повече неработещи, отколкото работещи до 2045 г.

Тези реформи ще облекчат натиска върху държавните пенсионни програми в региона, които се сблъскват с проблема все по-малко хора да се осигуряват. В Полша, например, СБ очаква осигуряващите се за пенсия да намалеят почти наполовина до 2050 г.

"Има чувство на неотложност за някои правителства, но не всички", казва още Емили Синот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...УмиращИ странИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Работната сила, не само в източна, а в цяла Европа, е подложена на невиждана в историята на света данъчна и институционална репресии. У нас, на всеки 100 лева чист разполагаем доход се плащат още 47 лева данък доход и осигуровки. Отделно ДДС, акцизи и такси (някои с характер на данъци). Единствено тютюна е с по-високото от труда данъчно облагане! Отделно от това, общинските власти отказват да разширяват градоустройствените планове и в резултат цената на земята, а от там и на жилищата е все по-висока. В крайна сметка, резултатът от тази мощна репресия е налице - дори и в най-развитите европейски страни раждаемостта е около 1.5 деца на жена (при необходими 2.1 за възпроизводство). Спасението на развитите страни е, че благодарение на по-високия си стандарт успяват да привличат емигранти, включително да изсмукват висококвалифицирани такива от по-неразвитите страни. За нас обаче тази опция не работи. Но за сметка на това "социалния" министър готви увеличение на осигуровките. Умираща страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още