IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбербанк: Най-лошото за руските банки не е отминало

Изпълнителният директор на най-голямата руска банка контрира изявлението на руския финансов министър Антон Силуанов

10:31 | 21.03.15 г.
Сбербанк: Най-лошото за руските банки не е отминало

Руската банкова система все още не е достигнала своята най-болезнена точка, заяви в петък Герман Греф, главен изпълнителен директор на най-голямата банка в страната - Сбербанк, и бивш министър на икономиката, цитиран от Ройтерс.

Руският финансов министър Антон Силуанов заяви тази седмица, че най-лошото вече е минало за руската икономика, която изпитва рязко забавяне поради спада в цените на петрола и западните санкции срещу Москва във връзка с конфликта в Украйна.

Забавянето на икономиката е засегнало печалбите на руските банки, много от които, включително Сбербанк и втората по големина банка ВТБ, са обект на западните санкции.

Греф заяви, че руската икономика може да се свие с повече от 4% през 2015 г. - по-силно от официалните прогнози.

"Не мога да кажа, че сме преминали пика на болката в банковия сектор. Това все още предстои," заяви той пред репортери.

Той даде висока оценка на централната банка за провеждане на "рационална" и "предвидима" парична политика. Банката намали основния лихвен процент с 3 процентни пункта през тази година, намалявайки натиска върху банките.

Главният финансов директор на Сбербанк Александър Морозов заяви пред репортери, че изплащането на дивиденти на банката за нейните резултати през 2014 г. ще се основава на икономическата ситуация в Русия, както и на капиталовата позиция на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още