IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция опровергава опасността от скорошен фалит

Страната няма да свърши парите на 9 април, съобщава финансовото министерство

09:27 | 03.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция опровергава опасността от скорошен фалит

Гръцкото финансово министерство опроверга публикация на Ройтерс, според която гръцката страна е поискала от кредиторите в рамките на Европейската работна група да бъде  деблокирана финансова помощ, преди да бъде постигнато  споразумение с тях по внесения от Атина списък с реформи, твърдейки, че парите в хазната на страната ще свършат на 9  април, съобщават вестниците.

По-рано позовавайки се на източници от еврозоната, Ройтерс предаде, че гърците, участвали в телеконферетната връзка на Европейската работна група, ясно били заявили на кредиторите, че парите ще свършат на 9 април.  Малко след това гръцкото  финансово министерство побързало категорично да опровергае тези твърдения. Такива публикации подриват европейските индстнитуции, се казва в съобщение на ведомството.

От своя страна вестник "Кердос", цитиран от БТА, се спира на сценарии за  това как Гърция може да оцелее тази година. Гърция няма да излезе от валутния съюз тази година, смята Bloomberg. В материал  на агенцията се казва, че финансовата дупка, пред която е  изправена страната в средносрочен план е малка в сравнение с  финансовата помощ, която тя е получила в миналото и че волята да се запази единството на еврозоната остава силна.

В. "Имерисия" помества тревожен сценарий за Гърция, лансиран от Bank of America, според който ако страната не може  да плати транша на МВФ в размер на 458 млн. евро на 9 април, когато изтича падежът, последиците от това ще бъдат страшни.  Банката смята, че Гърция официално може да фалира през май. 

"Гръцкото правителство уверява, че има пари да  плати на МВФ на 9 април и ние смятаме, че то ще използва капитали от общините и държавни фирми, за да го стори. Ако това  не стане още през април, Гърция ще бъде изправена пред "кредитно събитие". В действителност страната ще има още един месец на разположение, през който ако не изпълни задълженията си, ще се окаже пред най-страшния възможен сценарий - фалит", твърди  въпросната банка.  

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Като да се признае , че черното е черно , а бялото - бяло . На кого му трябва подобно доказателство ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още