IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Гърция ще изпълнява безкрайно задълженията към кредиторите си

Ще се опитаме да реформираме дълбоко страната, заяви гръцкият финансов министър

08:47 | 06.04.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис заяви в неделя, че страната възнамерява "безкрайно да изпълнява всички задължения към своите кредитори". Изявлението му дойде след среща във Вашингтон с представители на Международния валутен фонд (МВФ), предава Ройтерс.

Варуфакис заяви пред репортери, че правителството планира да "реформира Гърция дълбоко" и да се опита да подобри "ефикасността на преговорите" с кредиторите си.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард пък посочи в изявление след срещата си с Варуфакис, че приветства потвърждението от страна на Атина, че бъде извършено плащане по заема от Фонда по-късно през тази седмица.

Средиземноморската страна все по-бързо изчерпва средствата си в брой, но нейните кредитори от ЕС и МВФ замразиха спасителната помощ, докато лявото правителство на СИРИЗА не одобри пакет от крайно необходими реформи.

Гръцкият министър по работата на правителството (държавен министър) Алекос Флаборарис заяви пред Skai TV, че Варуфакис ще поиска от МВФ да помогне за вдигане на темпото на преговорите, които са били "напрегнати" и "бавноподвижни".

Най-скорошното плащане по заемите на Гърция предстои този четвъртък, като сумата е 450 млн. евро.

"Аз приветствам потвърждението от министъра, че плащането, дължимо на Фонда, ще бъде осъществено на 9 април", каза Лагард.

Тя добави, че усилията за надлежна проверка в Атина и разговорите с представителите на Брюксел относно условията на спасителния пакет на Гърция ще се "възобновят незабавно в понеделник". 

Припомняме, че в петък германското списание Der Spiegel писа, че заради продължаващия отказ на Атина да предприеме сериозни структурни реформи ръководството на МВФ временно е отзовало своите специалисти от страната. Предвид най-вероятното безсмислие на по-нататъшните обсъждания МВФ е разрешило на служителите си да прекарат Великденските празници у дома. 

Гърция не е получавала спасителни средства от август миналата година и прибегна до нестандартни решения, като например заеми чрез репо сделки.

След като първия набор от планирани мерки не успя да впечатли кредиторите, Атина изпрати по-подробен списък на институциите, представляващи кредиторите – Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, миналата сряда.

Но списъкът пристигна твърде късно, за да бъде обсъден от заместник-финансовите министри от еврозоната – т.нар. Европейска работна група, която обикновено предшества срещите на финансовите министри от еврозоната – Еврогрупата.

Представители на ЕС заявиха, че е постигнат напредък в преговорите, но повече работа е необходима, за да бъде постигнато споразумение.

"Необходимо е да се възстанови потока от финансиране на гръцката икономика", заяви пък гръцкият министър на труда Панос Скорлетис пред вестник Ependysi в събота, обвинявайки кредиторите на страната във възползване от лимитираното финансиране на Гърция за упражняване на натиск върху Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Гърците са открили системата на банкерите, разбрали са легалния начин как да се балансира кредитната линия, в която няма реални пари, а само числа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Плюс, с тая безработица направиха два милиона икономически емигранти!Американските зелени карти са брилянтен начин да изкарат най-продуктивното население навън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Stefan--L
преди 9 години
България върви по същият грешен път с големи заеми и заробване за хиляди години напред! Ес ни разбиха икономиката, енергетиката затвориха ни атомната електроценрала, продадоха ни ТЕЦ-овете на американците, разбиха ни селското стопанство, унищожиха ни армията направиха всичко така че да нямаме никакви доходи и на края ни чрез послушковците си Борисов ,Плевньо, Кунева , Симеонов ни набутаха такъв заем дето ще го плащат и пра пра внуците ви господа гласували за гореизписаните особи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
То вече не е въпрос на желание .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
driverf1
преди 9 години
Данеби гърците да са си седнали най-после на задни**те.....?Или това е поредния номер.....,да гушнат 7-те милиарда.....,пък после:".....ще поискаме от нашите кредитори да проявят разбиране,че ще ги забавим с обслужване на заема.....".....(или нещо такова беше.....,карам по спомен.....).....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
data
преди 9 години
Бах , това като някакво дежавю - все едно слушам Жан и онзи торук Румен Гечев през 95-та и 96-та .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още