IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: СИРИЗА направи нереалистични обещания към избирателите си

Политиците в Гърция създадоха много проблеми, но страната може да излезе от финансовото блато, смята бившият председател на Европейската комисия

11:53 | 05.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барозу: СИРИЗА направи нереалистични обещания към избирателите си

Гръцкото правителство направи „тотално нереалистични обещания“ към избирателите си, които не може да изпълни. На това мнение е бившият председател на Европейската комисия (ЕК) Жозе-Мануел Барозу, цитиран от ВВС.

По думите му администрацията на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас няма опит. Гръцките искания са „напълно неприемливи за други страни“, каза още Барозу.

По време на предизборната си кампания СИРИЗА обеща разхлабване на строгите икономии. Ципрас обеща и нови работни места, и увеличение на минималната работна заплата. Но кредиторите на Гърция дадоха да се разбере, че няма да подкрепят спасителна програма за страната, освен ако тя не представи приемлив план за намаляване на разходите и увеличаване на приходите.

В сряда гръцкото правителство представи нов план за реформи. Той включва мерки за покачване на приходите в хазната чрез борба с данъчните измами и схема, насочена към стимулиране плащането на данък добавена стойност. Но планът включва и допълнителни разходи, включително за пенсии и ръст на минималната заплата.

Сега кредиторите трябва да решат дали тези предложения са достатъчни, за да „отключат“ спасителната помощ.

В интервюто пред ВВС Барозу каза, че по-бедни страни отпускат пари на Гърция и те не биха подкрепили идеята за отписване на част от гръцките задължения. Той призова Атина да поеме отговорност за финансовото си положение и да пристъпи към изпълнение на структурни реформи, което сега е най-важният проблем за страната.

„Не Германия или друга държава членка на ЕС създаде проблемите в Гърция. Проблемите в Гърция са структурни – ниска производителност и предходните правителства“, категоричен е Барозу.

Държави като Ирландия, Португалия и Испания излязоха от финансовото блато, като Барозу е на мнение, че Гърция може да направи същото. Той смята, че политиците са създали много проблеми.

Същевременно по думите на френския финансов министър Мишел Сапен новите предложения на Гърция представляват „някакъв напредък“. ВВС пише, че решение на кредиторите едва ли ще има преди 9 април, когато страната трябва да плати 450 млн. евро на Международния валутен фонд.

Въпреки продължаващите преговори Барозу е на мнение, че излизането на Гърция от еврозоната все още е възможно. Той смята, че това ще бъде „отрицателно“, но според него изходът би предизвикал по-малко негативни последици сега, защото финансовите пазари са много по-уверени в сравнение с последните години.

Според бившия президент на ЕК евентуален „Grexit” ще постави на карта идеята за паричния съюз. По отношение на предполагаемото напускане на ЕС от Великобритания Барозу повтори, че британците ще са по-зле, ако излязат от Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 9
Сините камъни
преди 9 години
Бюрократите в ЕС не обещават ли чудеса?Нашата преса и телевизии, не ни ли обеждават всели божи ден, че единственият път е Европа!За Сириза съм по оптимист, отколкото за нас и Барозу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още