IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са сценариите за изход от гръцката криза?

Според повечето анализатори Гърция ще обяви дефолт, но дали ще напусне еврозоната не е ясно

15:44 | 28.04.15 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Янис Варуфакис.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

При втория вариант Гърция може да обяви дефолт и в същото време да напусне еврозоната. Това обаче е резултат, който никой не желае, нито Ципрас, нито гръцките гласоподаватели, нито останалите страни-членки на еврозоната.

Гръцката драхма бързо би се обезценила, а гръцкият бизнес, който купува материали и продукти от чужбина, ще бъде изправен пред банкрут, както и много хора и фирми с кредити в чужда валута. Инфлацията вероятно рязко ще се повиши.

Въпреки че това е изход, който никой не желае, Габриел Стайн, директор на отдела по управление на активи към Oxford Economics, твърди, че има икономическа логика Гърция да напусне еврозоната.

„На първо място Гърция никога не трябваше да бъде член“, казва той. Проблемът е, че теоретично по-евтината драхма в крайна сметка би трябвало да стимулира икономическото възстановяване, но с изключение на туризма Гърция няма много какво да предложи.

Съществуват обаче и други варианти за изход от кризата. Майъл Боскин, професор по икономика към университета Станфорд, предлага да се приемат два успоредни курса на еврото - един фиксиран и един плаващ. Според Боскин нов набор от правила ще определи кой плаща с първия вид евро и кой с втория, което ще позволи еврото да се „обезценява без да потъва“. Точно как това се различава от връщане към драхмата не е много ясно.

Според отдела за наблюдение на Европа към Bank of America Merrill Lynch ситуацията, в която Гърция е хем вътре, хем вън от еврозоната не е толкова лесна. Един такъв сценарий за сива зона предлага правителството на Ципрас временно да издава документи за дължими суми в замяна на заплатите в публичния сектор и пенсиите. Тези документи ще могат да бъдат ползвани само в Гърция. Компаниите с международни разплащания обаче, като енергийните компании, които плащат за петрол и газ, ще бъдат притиснати.

На теория тази мярка може да поддържа още малко финансовото състояние на страната докато в същото време тя продължава с преговорите. Не е ясно дали ЕЦБ ще приеме тези документи за дължими суми като форма на печатни пари, което би нарушавало правилата на еврозоната. В този случай документите ще бъдат първата стъпка към новата драхма.

Очаквано срещата на финансовите министри в Рига не представи никакви резултати. Следващият шанс е на 11 май, когато еврогрупата се среща отново. Всяко спасително решение би дошло със сериозни условия, тъй като вероятно ще включва преструктуриране на дълга. Тези, които симпатизират на Гърция, като Марк Вайсброт, един от директорите на Центъра за икономически и политически изследвания, виждат колко трудно ще е на институциите да дадат реалистична оценка на сумата, която Гърция наистина може да изплати, а това може да се окаже болезнено за данъкоплатците навсякъде в еврозоната.

„Каквото и да се говори за отговорността на предишните правителства за началото на рецесията... тройката [ЕЦБ, Европейската комисия и МВФ] е тази, която я превърна в Голямата депресия за Гърция“, казва той. „Те наистина трябва да поемат отговорност за сегашната ситуация вместо да настояват гръцкото правителство да продължи напред с неуспешна програма“.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 2
hevito666
преди 8 години
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 11
Сините камъни
преди 8 години
Световна криза наистина ще има, ако Америка не успее да сложи на колене Европа! Ако не завладее пазарите и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 15
Сините камъни
преди 8 години
Какви пари, какво пет лева! Докажи, че гърците са получили пари! Давай! Давай, брой пачки, серийни номера, дата на издание!!..Не се научихте, че ФЕД, СБ и МВФ не дават пари! Това са най-коварните създания на финансовия капитал! Транзакции! Двойно счетоводство! Мошеничество! Тръгнали да обвиняват гърците, и да застават зад мошеници от класа! Четете малко , нали знаете английски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 8
Сините камъни
преди 8 години
"""""Алчността също е порок - във всяка една религия. Или не си внимавал в училище ?""""""".................................Имаш предвид банкерите ли? Абсолютно си прав! Забравиха простата лихва, накараха хората да плащат сложна лихва! То това по зле от времето на Христос! Кого ли ще разпнат днес тия ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 8 години
Не виждам защо някои се плашат от ниската платежоспособност на драхмата .Ами не е ли все едно дали ще вземаш 2 милиона драхми заплата или 100 евро .Каква е платежоспособността на 100 Е - да не би да е голяма ? Удара ще понесат еквивалентно - независимо дали в Е или друга валута -след като се стабилизира разбира се .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
kony
преди 8 години
Хммм, а къде сме ние? Каквото и да стане в Гърция, ще ни удари и нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 5
senzor
преди 8 години
Гърция е толкова незначителна икономика /1,4 %/ от БВП на еврозоната че каквото и да стане няма да има реални икономически последици върху зоната.Страхът е от това че се случва за първи път подобно фиаско но опасният ефект всъщност ще е психологическият.Някои страни ще трябва да преглътнат сериозни загуби защото няма да могат повече да ги прехвърлят върху останалите членки на ЕЗ. Ще има и полза защото ще стане ясно на всички че е опасно да даваш големи заеми за слаби икономически страни само и само за да купуват от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 1
крас
преди 8 години
СЦЕНАРИИТЕ СА ДВА - смърт и край, ИЛИ агония безкрай. Ние се плъзнахме по втория сценарий и резултата е налице - ЛИПСА НА ДЪРЖАВА И ИМИГРАЦИЯ КАТО ПРИ ВОЕНЕН КОНФЛИКТ. Ще сработи ли в гърците инстинкта за САМОСЪХРАНЕНИЕ или бавно като жабата в тигана с вода ще бъдат СВАРЕНИ ?ЦИПРАС Е ИЗБРАЛ БАВНАТА И МЪЧИТЕЛНА СМЪРТ.Той дори не се постара да извърши ДИСЕКЦИЯ на дълга. Вероятността да бъде пометен е реална. Какво да се прави - РЕВОЛЮЦИЯТА ИЗЯЖДА ДЕЦАТА СИ.Ролята му на посредник и МЕДИАТОР м/у гръцкия народ и КРЕДИТОРИТЕ ще му изиграе лоша шега.Ако бавното и постепенно намаляне на финансовата помощ за гърците, прилагана при схемата с КУЧЕТО НА ПАВЛОВ не сработи, гукането на ЦИПРАС с Меркел и разговорите водени с нея на УШЕНЦЕ, със сигурност ще го отведат на ешафода.НЕЩАТА ОПИРАТ ДО ИНСТИНКТА ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ НАНАЦИЯТА. КОЙ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 2
pecan
преди 8 години
фалитът на Гърция не е проблем или по точно не е проблем вече той е решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Отговорността е споделена, но проблема е че живеем в кроникапитлизъм и в голямата част от случаите има някой да bail out-не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още