IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янис Варуфакис е оптимист за Гърция

След сключването на споразумение с кредиторите страната ще си върне достъпа до пазарите, а икономиката ще започне да расте, смята финансовият министър

15:03 | 02.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Янис Варуфакис е оптимист за Гърция

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис е оптимист и смята, че след сключване на споразумение с кредиторите, страната му ще излезе на пазарите и ще може да емитира облигации, а икономиката й ще започне да отбелязва ръст, съобщава местният сайт Нюз.ин, цитиран от БТА.

От трибуната на парламента Варуфакис изрази убеденост, че преговорите на Атина с нейните кредитори ще завършат с успех, ситуацията ще се нормализира, а след юни ще се говори и за растеж на гръцката икономика.

Междувременно в интервю за "Вестника на редакторите" Варуфакис предупреждава, че "ерозоната няма да може да оцелее, ако не се промени". Той смята, че никоя страна не е трябвало да влиза в една толкова лошо структурирана обща валута, особено страна като Гърция с толкова голям дефицит.

„Ако сега се опитаме да дадем заден, ще се окажем пред доста неприятни, непредвидими обстоятелства“, казва Варуфакис.

Той изтъква, че Гърция може без нов заем, при условие че бъде извършено значително преструктуриране на нейния дълг. Варуфакис изтъква, че по тази тема са се водили задкулисни консултации.

Финансовият министър определя кредиторите на Гърция като "неудобни партньори", германския министър на финансите Волфганг Шойбле - като "значим политически противник", а връзките си с новия коодинатор от гръцка страна на преговорите с кредиторите Евклидис Цакалотос като "отлични".

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Иван Искров беше много оптимист и за КТБ два дни преди да фалира банката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
"Той изтъква, че Гърция може без нов заем, при условие че бъде извършено значително преструктуриране на нейния дълг."Значително преструктуриране на дълга ,но нищо не чухме - как ще се преструктурира икономиката и тя ли значително ? 11 май идва - покрай празниците няма да го усетите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още