IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: ЕС няма да премахне визите за Украйна

Източното партньорство не е сред политическите инструменти за разширяване на Евросъюза, посочи германският канцлер

14:45 | 21.05.15 г. 2
Меркел: ЕС няма да премахне визите за Украйна

Украйна няма да получи дългоочакваното премахване на визите, заяви германският канцлер Ангела Меркел, ограничавайки перспективите пред разкъсваната от военни действия страна да стане член на ЕС, пише WBP Online.

"Източното партньорство не е сред политическите инструменти за разширяване на ЕС", каза Меркел в обръщение към долната камара на германския парламент.

"Облекчаването на визовите ограничения е възможно само когато всички предварителни условия са изпълнени", добави тя.

Коментарите на германския канцлер вероятно ще доведат до разочарование в Киев. По-рано в интервю за германското издание Die Welt украинският външен министър Павло Климкин посочи, че очаква срещата на върха на Източното партньорство на ЕС с шест бивши съветски републики – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, да доведе до обещание за падане на визовия режим за украинците от следващата година. По думите му подобно решение потенциално би отворило вратите за членство в Алианса.

Меркел също така повтори критиката си към анексирането на Крим от Русия и ролята на Кремъл в дестабилизирането на източната част на Украйна.

"Не на последно място поради тези обстоятелства идеята за Източното партньорство е по-важна от всякога. С това ние ще продължим да подкрепяме нашите съседи по пътя им към демократичното общество и общество, управлявано от закона", изтъкна Ангела Меркел.

Лидерите на ЕС ще се срещнат с колегите си от Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна на срещата на върха в Рига по-късно в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван3
преди 8 години
САЩ ги използва,за да се конфронтират с Русия, съсипаха си държавата и сега е ред да бъдат залъгвани десетилетия, за да се надяват, че някога ще се измъкнат от мизерията в която ги вкараха американците. Ние като българи също трябва да бъдем много предпазливи, какви услуги ни поискват от посолството на САЩ,, защото много често те са в разрез с българските интереси и само и единствено полза "братския" американски народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още