IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво дължи Гърция на кредиторите си?

Общите задължения на страната се оценяват на 242,8 млрд. евро

12:32 | 29.06.15 г. 5
Какво дължи Гърция на кредиторите си?

Гърция, която утре може да обяви неплатежоспособност по вноската от дълга си към Международния валутен фонд (МВФ), дължи на кредиторите си общо 242,8 млрд. евро (271 млрд. долара), като най-големият кредитор е Германия.

Това сочат изчисления на Ройтерс, основаващи се на официалните данни.

Сумата включва заеми, направени като част от двете спасителни програми на европейските правителства и МВФ след 2010 г., чиято номинална стойност засега е 220 млрд. евро. Част от тях обаче са изплатени.

В сумата се включват и държавни облигации, притежавани от Европейската централна банка (ЕЦБ) и националните централни банки на държавите от еврозоната.

Частни инвеститори държат гръцки държавни облигации за 38,7 млрд. евро след голямото отписване на дълг и кредитния суап от 2012 г., което намали гръцките задължения със 107 млрд. евро, а стойността на притежавания от частния сектор дълг - с около 75 процента.

Дълговете към МВФ

На Гърция бяха обещани общо 48,1 млрд. евро от МВФ. От тези средства 16,3 млрд. евро предстоеше да бъдат платени до март 2016 г., при условие че Атина успешно проведе втората икономическа стабилизационна програма.

Страната обслужваше дълга си в срок до този месец, когато се възползва от възможността да обедини четири плащания към Фонда на обща стойност 1,6 млрд. евро, които да бъдат платени на края на месеца. По-старите дългове на МВФ са при лихва 3,5 процента, което превишава лихвата по спасителните заеми от еврозоната.

Дълговете към Европейската централна банка (ЕЦБ)

ЕЦБ притежава гръцки облигации за около 18 млрд. евро. Срокът за погасяване на задължения за 6,7 млрд. евро изтича през юли и август. Президентът на ЕЦБ Марио Драги неотдавна посочи, че гръцките банки са получили от институцията 118 млрд. евро ликвидни средства, включително 89 млрд. евро по програмата за спешно финансиране (ELA).

Възстановяването на тези средства остава отговорност на гръцката централна банка, но само ако Гърция остане в еврозоната. Ако напусне, сметката ще рикошира върху другите страни от валутния съюз, включително Германия.
В допълнение около 45 млрд. евро банкноти в Гърция са друго задължение, което евентуално ще трябва да погасява Европейската система от централни банки (Eurosystem).

Дълговете към държавите от еврозоната

Правителствата от еврозоната дадоха на Гърция 52,9 млрд. евро двустранни кредити по първата спасителна програма, договорена през 2010 г. По втората спасителна програма, договорена през 2012 г., Атина досега е получила 141,8 млрд евро от спасителния фонд на еврозоната. До края на месеца, ако Гърция беше изпълнила поставените й условия, трябваше да получи още 1,8 млрд. евро.

Задълженията към Германия, която е най-големият член на еврозоната, възлизат на 57,23 млрд. евро, към Франция – 42,98 млрд., към Италия - 37,76 млрд., и към Испания - 25,1 млрд. евро. Това е в допълнение към вноските им за заемите от МВФ, съразмерни на квотите им в световната кредитна институция.

Страните от еврозоната вече удължиха падежа на заемите за Гърция от 15 на 30 години и намалиха лихвите върху някои дългове. Те също така въведоха 10-годишен мораториум върху плащането на лихвите по втория спасителен заем от спасителния фонд на еврозоната.

Гърция поиска от европейците допълнителни облекчения по заемите - стъпка, която беше подкрепена от МВФ. Правителствата от еврозоната обаче заявиха, че ще обсъждат този въпрос, само ако Атина допълнително затегне бюджета си.

(БТА)

Още по темата за гръцката криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
"Възстановяването на тези средства остава отговорност на гръцката централна банка, но само ако Гърция остане в еврозоната. Ако напусне, сметката ще рикошира върху другите страни от валутния съюз, включително Германия."Май за това Ципрас и компания водят политика за напускане на еврозоната.....,не ги слушайте какво говорят,а гледайте какво вършат.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Въпросът е кой луд е дал четвърт ГБ на тия ***?Аз и пет лева не бих им дал, щото от гърчинът по-голям мошшшшшеник и наглец няма, ако не броим разбира се хъхрякът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Еврика, най накрая някой да удари в десятката.:) Имат активи разбира се - държавната собственост, която е огромна плюс данъчните си постъпления.Въпроса, че Гърция нито иска да приватизира държавната собственост (щото хиляди държавни търтеи-хрантутници ще изхвърчат, ако държавните фирми се управляват ефективно от частни компании; нито пък Гърция може да дъбира данъци - само за позледните 2 г. имат несъбрани към момента 80 млрд евро данъци.!!!! Е този филм няма как да продължи - хем да подържаш крайно неефективен държавен сектор, хем да не събираш данъци. И с цялата си наглост да искаш и да не си плащаш дълговете, че и още пари да ти дават за да подържаш това безумие. Затова и казвам. че няма никакви заговори и т.н простотии - просто Ципрас и компания са безкрайно некадърни управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
''проблемът с гръцкия дълг лесно ще се реши, например ако кредиторите послушат спеца по финансови пророчества проф. Пол Кругман. Според него трябва "само" дългът на Гърция да се разсрочи (сега средната срочност е 16.5 г., защо да не стане 50 г.), а лихвата му да се намали от 2.6% сега, примерно на 0.2% - http://***.segabg.com/article.php?id=737114Много добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбукаЗащо Гърция няма да обяви фалит, дори и да пропусне плащането към МВФ - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/zashto-gyrciia-niama-da-obiavi-***-dori-i-da-propusne-plashtaneto-kym-mvf-197439/ ''омразен дълг- Deutsche Welle - http://darikfinance.bg/***/115917#comments''Председателят на парламента стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е "незаконен"- http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
За да има балнс, трябва да има и втора част в статията, където да се описва и какво има Гърция като активи насреща срещу тези задължения. Мисля, че те не са малко.Работата е там, че гърците не искат да се разделят с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още