IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет предложения за Гърция и Ципрас

Как един премиер, който е изгубил голяма част от политическата си подкрепа, ще успее да проведе спасителна програма, в която дори не вярва

11:01 | 10.08.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият премиер Алексис Ципрас.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

След като гръцкия парламент гласува да приеме тежките условия по новата спасителна сделка, е напълно логично премиерът на страната Алексис Ципрас да подаде оставка. Tой загуби мнозинството в собствената си парламентарна група, докато насърчаваше приемането на спасителната сделка, след като твърдеше, че тя е лоша за Гърция, пише в свой анализ за Bloomberg Марк Чампион. И все пак оставката на премиера не е в ничия полза.

Ципрас е водеща фигура в гръцката политическа пустош. Единствената голяма опозиционна партия, дясноцентристката Нова демокрация, няма лидер. А Ципрас, въпреки всички вреди, които нанесе със своята радикална политика, се оказа добър в получаването на идеи от гласоподавателите.

Тогава как министър-председател, който е изгубил голяма част от политическата си подкрепа, ще успее да проведе спасителна програма, в която дори не вярва? Може би е невъзможно, но има и няколко варианта това да се случи.

На първо място е възможно Ципрас да се възползва от разделението в СИРИЗА и да формира правителство на националното единство, което да остане на власт до следващите избори. Те вероятно ще се проведат до година – две. Така ще е възможно стабилизиране на икономиката. Основните политически партньори ще трябва да поемат колективна отговорност за бъдещето на страната.

На второ място - да постави на икономическите ресори технократи, неангажирани с политически възгледи, които могат да подкопаят спасителния план. Това трябва да са хора, в които кредиторите вярват до толкова, че биха могли да се справят с несигурността около настоящата спасителна сделка и да преговарят за по-добра дългосрочна сделка за Гърция. Като допълнително предимство, ако икономическите постове се заемат от такива хора, това ще намали страха в държави като Ирландия, Италия, Португалия и Испания, че успехът на СИРИЗА може да подейства ободряващо на собствените им популистки партии.

Ципрас дори може да се обърне към стария гръцки враг – Турция, за да получи финансов министър, колкото и необичайно да звучи това, продължава в своя анализ Чампион.

Кемал Дервиш проектира турското възстановяване от дълбоката финансова криза през 2001г. Дервиш е умел в международното развитие, а като икономист се ползва с авторитет от Вашингтон до Берлин. Относно редуцирането на дълга неговите виждания са сходни с тези на бившия финансов министър на Гърция Янис Варуфакис, но като темперамент е пълна негова противоположност. Той ще трябва да заеме позицията само за година или две, но изборът на турчин ясно ще покаже сериозността на гръцките обещания.

Освен това 30 дни след формирането на правителството трябва да се проведе нов референдум. Ципрас трябва да предложи на гражданите на страната ясен изобр – дали искат да се приложи спасителната сделка добросъвестно, или предпочитат да напуснат еврозоната. Този път трябва да има действителна кампания, а гърците, живеещи в чужбина, трябва да имат правото на глас. Трябва да се изясни какъв е залогът и да се получи ясен отговор, за да се прочисти пътят към структурните реформи, от които Гърция така силно се нуждае, но който път е блокиран от корпоративни интереси.

При положение, че отговорът на гърците е в полза на еврото, следващата стъпка е Ципрас и неговият нов финансов министър е да отидат във Вашингтон и да преговарят с Международния валутен фонд (МВФ). МВФ е гръцкият естествен съюзник. Въпреки предишното си съгласие с Европа, че гръцкият дълг не бива да се намалява, сега МВФ ясно призовава за облекчение по основния дълг. Изграждането на връзки с организацията, която Ципрас до скоро наричаше „престъпна“  в усилията ѝ да „унижава един цял народ“, ще отнеме по-малко време, ако преговорите се водят лице в лице.

МВФ има интерес от устойчив дълг и реформи в гръцката икономика, такива, които да я доведат до конкурентоспособност и растеж. Това са и гръцките интереси. Ако гръцкият народ реши, че иска да напусне еврозоната, то тогава ще е още по-нужно да се разчита на помощ от МВФ.

На последно място, Ципрас трябва да вземе пример от балтийските държави, които, също като Гърция, бяха ударени тежко от икономическата криза, но се възстановиха. Урокът, който може да се вземе от тях, е, че възстановителна програма може да е ефективна, само ако си ангажиран към нея. Това не е доказателство, че строгите икономиите могат да сработят. Балтийските държави показаха, че ангажираността работи. А това, от което Гърция се нуждае в момента, е да ръководи трудния процес, през който трябва да премине, за да се възстанови икономиката й.

Ако Ципрас успее да постигне всичко това, той ще бъде по-радикален от всякога.

Темата за Гърция следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
"Ако да не си връщаш дълговете, да лъжеш и да не си спазваш обещанията е признак на гордост, мисля че и ние имаме такава"Колкото и да си напъвам паметта, не мога да се сетя за нещо, което партньорите ни да са поискали от нас и ние да не сме им го предоставяли на тепсия, при това без никакво отлагне във времето. В не редки случаи, по собствена инициатива сме давали дори повече от това, което ни се иска ;)Така че, да - стоя на позицията си, че на никого не сме отказали услуга :-P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
България не го е разбрала, че МВФ са ракови клетки, усетихме ги през 96/97 и ако не слушаме ше ги усетим пак ....... а тогава си мислехме, че Виденов виновен ..... а то с тая машинарийка МВФто се решават човешки съдби, сега ше слушаш, сега ше ядеш - ааа щом не слушаш нема да ядеш ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 8 години
МНОГО *** СТАТИЯ. Какъв МВФ, какъв етествен съюзник, какви пет лева. МВФ са като чумата - къде стъпят след тях трева не никне.Цял свят го знае само вие ли не го разбрахте?! Що се отнася за КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ на предстоящото коалиционно правителство, авторите на статията трябва да знаят, че КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ Е НАЙ ВИСША ФОРМА НА БЕЗОДГОВОРНОСТ!!Отговорността се носиперсонално и когато политиците предадат народа си с тях се постъпва така както направи РАФАЕЛ КОРЕА с предходните правителства на ЕКВАДОР - конфискува имуществото им , а тях набута в затвора. ЦИПРАС СКОРО ЩЕ БЪДЕ СВАЛЕН НАЙ НАПРЕД ОТ СВОИТЕ , А ПОСЛЕ ИЗХВЪРЛЕН НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА!Това е бъдещето на всички предатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
pioner
преди 8 години
Първо никой уважаващ себе си технократ няма как да подкрепи реформите изисквани от ЕС камо ли да тръгне да ги изпълнява, Относно вземането на Кемал Дервиш за министър. Това е първо политическо самоубийство, а вече сме видели, че Ципрас е много хлъзгав политик (отрече се от единствената надежда за страната Варуфакис само за някой и друг ден на удобното кресло). Второ методите на Дервиш отговаряха на онази ситуация в Турция, а икономическата ситуация е различна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ае кви дългове ве глей кво ги диплят даже и не ги печатат вече, само чаткат числа в компа... тва е неква фикция, фантазия .... да си напечатат нови и толкоз тва е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 8 години
"Гърците са горд народ и ако някой си е помислил, че може да ги унижава, като им извива ръцете да връщат разни заеми, много се е объркал.Да му мислят такива като нас, дето нямаме грам чувство на гордост."Ако да не си връщаш дълговете, да лъжеш и да не си спазваш обещанията е признак на гордост, мисля че и ние имаме такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ей тоя филм го показва ама точно каквото е на тея смръдливи банки97% Owned - Economic Truth documentary - Queuepolitely cut https://***.youtube.com/watch?v=XcGh1Dex4Yoнещо напечатано от въздуха и то от някви си институции, където грам ама джан джун не са произвели или направили в полза на хората и искат да те заробват с неква хартия, за мене Гърците са прави да им теглят една *** майна и тва е. Ше си давам аз реални активи и земята на някой, който се прави факир - чааайй малко ве къде летиш ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
ДХДО
преди 8 години
Гърците са горд народ и ако някой си е помислил, че може да ги унижава, като им извива ръцете да връщат разни заеми, много се е объркал.Да му мислят такива като нас, дето нямаме грам чувство на гордост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Даже и заради това не е! Просто преди смятаха целия дълг за дължавен, а с раздържавяването голяма част от него стана частен и вече такива икономисти като емзетката не го смятат за дълг... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
MZ/X
преди 8 години
България си намали задлъжнялостта от над 100% от БВП до под 18% от БВП за 10 години и въпреки емиграцията на младите. Въпрос на желание и строга финансова политика е връщането на кредитите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още