IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев наложи мораториум върху плащането на дълга към Русия

Правителството блокира и плащане на задължения на две компании към руски банки

13:24 | 18.12.15 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Украйна Арсений Яценюк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк. Снимка: Ройтерс

Министерският съвет на Украйна обяви мораториум върху изплащането на дълга към Русия, съобщи ТАСС. „Във връзка с това, че Русия се отказа, независимо от нашия опит, да подпише споразумение за преструктуриране и да приеме нашите предложения, кабинетът въвежда мораториум върху изплащането на дълга към Русия в размер на 3 милиарда долара“, каза премиерът Арсений Яценюк.

Освен това правителството е блокирало плащането на 507 милиона долара задължения на две украински компании към руски банки.

През декември 2013 г. президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Виктор Янукович се договориха, че Москва ще предостави на Киев кредит в размер на 15 милиарда долара чрез покупка на украински държавни облигации. В рамките на споразумението облигациите бяха емитирани на ирландската фондова борса на 20 декември 2013 г. и закупени от Русия със средства от Фонда за национално благосъстояние. 

След като Киев се договори за преструктуриране на дълга със своите кредитори с изключение на Русия, министърът на финансите Антон Силуанов нееднократно заяви, че Москва е готова да се обърне към международния арбитражен съд, както и към Международния валутен фонд, ако Украйна не погаси задълженията си през декември.

Последните плащания по задълженията на Украйна бяха осъществени през юни 2015 г.

В четвъртък съветът на директорите на МВФ заяви, че заемът, предоставен на Украйна, е държавен, а не търговски. Заместник-министърът на финансите на Русия Сергей Сторчак заяви, че това решение не променя нищо за руската страна.

Руското министерство на финансите изрази готовност да разгледа предложение за преструктуриране на украинския дълг с оглед на решението на МФВ. „Ние имаме план за действия. В случай, че Украйна не плати своите задължения, ние ще предприемем мерки за защита на своите интереси“, каза Силуанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 0
citizen_bg
преди 8 години
"Да, наличната сгрешена парична система е световна държавна грешка."Грешката е вярна г-н Митев. Въпрос на гледна точка и интерес. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Г-н Стоян Петров,наличието на сегашната сгрешена парична система не е елемент, който досега да различава някаква форма на капитализъм или социализъм. Тази държавна грешка се допуска при всички досегашни прояви на капитализъм и социализъм и е водещият фактор за ескалиране на актуални кризи, които за яснота означавам с термина дългов рак.Бележка: Кризата дългов рак е с установима щета проблемен дълг.При наличие на тази държавна грешка всяка политическа система е обречена на сигурен провал, тъй като колкото е по-голям икономическият растеж, толкова по-силен потенциал за кризи дългов рак се развива, който след достатъчно време ескалират и нанасят катастрофални щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Да, истината е: наличната сгрешена парична система е водещата причина за фалита на Украйна.Ако не се допускаше тази държавна грешка Украйна нямаше да има сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
Каква беше приказката - ако Бог иска да накаже някой, то първо му взима разсъдъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
земи бе земи, ако искаш шорти рублата само като се вдигне петрола, а той неминуемо ше се вдигне защото дивергенцията в графиката стана много грозна, тогава незнам с рублата какво ще се случи .......... оставям ти го за домашно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 21 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
Украинците решиха , че промените в дългогодишната практика на МВФ се правят с цел да им се даде рамо, но както се казва в Библията -блаженни са верующите и тяхна е царството небесно. Очевидно вече няма повече никакъв шанс за съществуването на тази Украйна , каквато беше пред преврата от февруари 2014 година!Царство им небесно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 8 години
Иван Митев, социализмът винаги завършва с криза - парична, финансова, икономическа и политическа. Може би ще кажеш, че живеем в капитализъм. Не, капитализъм с назначени от социалсти капиталисти си е социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Да не искаш да кажеш, че "сгрешената парична политика" е причината за фалита на Украйна? Кой *** ти даде диплома за икономист??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 8
Иван Митев
преди 8 години
На какви основания определяте представянето на водещата причина (сгрешена парична система) за наличие на сегашните украински дългове за глупост?Нима ако не бяхте прочели написаното от мен щяхте да знаете истина защо се развива сегашната украинска дългова криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
michaelis, имам повод да ти изпратя бутилка шампанско. Рублата превзе трайно рубежа от 71 за гущер. Но нека изчакаме до утре. Ако атаката продължи и смачка и 72 ще ти купя и ягоди(пиши дали ги желаеш със сметана), за да е релакса ти пълен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още