IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев наложи мораториум върху плащането на дълга към Русия

Правителството блокира и плащане на задължения на две компании към руски банки

13:24 | 18.12.15 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Украйна Арсений Яценюк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк. Снимка: Ройтерс

Министерският съвет на Украйна обяви мораториум върху изплащането на дълга към Русия, съобщи ТАСС. „Във връзка с това, че Русия се отказа, независимо от нашия опит, да подпише споразумение за преструктуриране и да приеме нашите предложения, кабинетът въвежда мораториум върху изплащането на дълга към Русия в размер на 3 милиарда долара“, каза премиерът Арсений Яценюк.

Освен това правителството е блокирало плащането на 507 милиона долара задължения на две украински компании към руски банки.

През декември 2013 г. президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Виктор Янукович се договориха, че Москва ще предостави на Киев кредит в размер на 15 милиарда долара чрез покупка на украински държавни облигации. В рамките на споразумението облигациите бяха емитирани на ирландската фондова борса на 20 декември 2013 г. и закупени от Русия със средства от Фонда за национално благосъстояние. 

След като Киев се договори за преструктуриране на дълга със своите кредитори с изключение на Русия, министърът на финансите Антон Силуанов нееднократно заяви, че Москва е готова да се обърне към международния арбитражен съд, както и към Международния валутен фонд, ако Украйна не погаси задълженията си през декември.

Последните плащания по задълженията на Украйна бяха осъществени през юни 2015 г.

В четвъртък съветът на директорите на МВФ заяви, че заемът, предоставен на Украйна, е държавен, а не търговски. Заместник-министърът на финансите на Русия Сергей Сторчак заяви, че това решение не променя нищо за руската страна.

Руското министерство на финансите изрази готовност да разгледа предложение за преструктуриране на украинския дълг с оглед на решението на МФВ. „Ние имаме план за действия. В случай, че Украйна не плати своите задължения, ние ще предприемем мерки за защита на своите интереси“, каза Силуанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Стига си заливал форума с една и съща глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Планирано е развитието на ситуацията в Украйна да е нещо като катализатор (или като необходимата лоша "случайност") за да се построи IGB и терминалите за втечнен газ в Гърция и Полша, така че американците да продават газ на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
ситуацията на Украйна няма смисъл от коментари те ще си платят по един или друг начин и ще ги накарат аз не се и съмнявам в това ..... Укрите каквото и да правят сами се докараха до тук никой не ги е карал да слушат американците и да им играят по свирката, сега ше си сърбат супата както ние вече го правим 25/30г. преход и не се вижда светлина в тунела ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
Иван Митев
преди 8 години
Да, наличната сгрешена парична система е световна държавна грешка.В случая коментираната ситуация е за Украйна.Вярното е, че не fractional banking е обстоятелството, което определя наличие на сгрешена парична система, която подсигурява за сегашна актуална стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Сега Украйна е жертва на сгрешена парична система.--------------------------------------------------------------------------------------не не е само Укрия докато има fractional banking ще има и сгрешената парична система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Сега Украйна е жертва на сгрешена парична система.Ако не се допускаше тази държавна грешка Украйна нямаше да има сегашни държавни дългове.За нейно спасение от лошотия е потребно подобряване на паричната система.Много държави очакват МВФ да ги спаси от актуални злини. Те са със заблуда. МВФ е с възможност да помогне за временно отлагане ескалация на катастрафална криза, но не може да предотврати тази лошотия, защото причината не е в негова компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
********* Ч.овекоподобно ********* и тва ли има цензура .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ааа ти си другия тролей като оня Stver или сте едно и също *** ..... :)) Кажи на шефа ти, че тряя да вдигне летвата поне да сте с 8 клас до обяд иначе не стаа барт ми ич не стаа и не се получаа и нема искарате и за баничка ..... :)) Ти беше същия о.лигофрен където искаше Офшорналиев да им покаже на руснаците какво е военна мощ нале ?? :)))) начи сметай колко си Т.Ъ.П ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 3
Lucifer
преди 8 години
Да не си платиш дълговете е привилегия единствено и само на чичо Сам и той се възползва максимално от нея. Всички останали *** си плащат чинно до последния цент, независимо дали са обявили мораториум(фалит) или не. Ние като го обявихме и после си платихме с "инструментите" на Тодор Вълчев: инфлация, ускорена инфлация, галопираща инфлация, хиперинфлация, девалвация, деноминация и последваща безкрайна мизерия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
Още малко трябва да паднат температурите.Киев цоца от хранилищата в момента.Зимата ще е "гореща"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още