IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" ще предложи сделка на Saipem за Северен поток 2?

Според източници от Москва газовият производител планира да предложи на Saipem договор за полагане на газопровод в Балтийско море

14:58 | 12.04.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия планира да предложи на Saipem договор за полагане на газопровод по дъното на Балтийско море в опит да уреди спора за 760 млн. евро и да заздрави връзките си с Италия, коментират правителствени източници пред Bloomberg.

Държавната "Газпром" може да подпише сделка със Saipem по планираното разширение на "Северен поток" на стойност 10 млрд. евро по време на икономическия форум в Санкт Петербург, който ще се проведе на 16-18 юни.

Възможно е да бъде постигнато споразумение за уреждане дори преди това, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалност на информацията. "Газпром" и Saipem засега отказват коментар.

Руското правителство е поканило Италия да изпрати делегация на високо равнище на конференцията, която е най-голямото годишно бизнес събитие в Русия и е с участието на президента Владимир Путин.

Италианският министър-председател Матео Ренци, за който Русия твърди, че ще присъства на форума, търси начин да подобри отношенията между Европейския съюз (ЕС) и Русия. След като укрепи връзките си с Германия и Австрия чрез няколко енергийни връзки, включително споразумение по газовата връзка Северен поток 2, Русия сега търси начини да насърчи сътрудничеството си с Италия, казват представителите.

През декември Saipem подаде жалба срещу базирания в Москва газов производител заради отменената сделка за полагане на газопровод в Черно море. Проектът, чиято първоначална идея бе доставка на газ до Централна и Източна Европа, включително Италия, бе отложен заради противопоставяне от страна на ЕС, а след това и влошилите се отношения с Турция заради Сирия.

Главният изпълнителен директор на "Гапзром" Алексей Милер каза този месец, че компанията може да подпише ново споразумение с Eni, компанията с най-голям дял в Saipem, на срещата през юни без да навлиза в детайли.

„Италианската тема“ ще бъде силна на събитието, заяви говорителят му Сергей Куприянов във вторник, също без да предоставя допълнителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Даскалче , на твоя изветрял патриотизъм едва ли се връзва някой...най малко тия дето "поучаваш " !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Хахахаха,СП2 още не е одобрен от ЕК, те мислили да възложат строителството ?!!!Пак москалийте се подлагат за звучен шамар.После да не стане пак ЕС бил такъв или онакъв ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
значи колегата 888 спомена, че май ше има самоорганизирани хорица срещу НПОтата както има и срещу бежанците и внимавай да не те пипнат, защото аз им дадох предложение НПО *** да ги екстрадираме към Саудитска Камилария и там главния ч.аршаф ше ви обясни за кво става въпрос ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
Учителя
преди 8 години
ГАЗПРОМ се гласял да предложи нещо?...и накрая въпросителен. Това е достатъчно за путинофилите да почнат да плюят срещу родината си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
нема нищо да не гурим кураж има и следващ тираж .... :)) А съм почти сигурен, че като почнат да търгуват всички пак с руснаците нас ше ни пуснат последни и с най-дебелите цените на горивата поне бяхме мнооо отворени демократи които защитаваха ревностно европедерастическите ценности .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
dakl
преди 8 години
Както отдавна беше ясно, най губещата страна в ЕС ще се окаже България и то благодарение на усилията на продажния домашен политически "елит"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още