IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите пред турската икономика - лошите заеми и фалитите

Икономиката няма да се разболее от рак, но ще трябва да се изтърпи язва, коментира анализатор

21:40 | 05.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Туристи се разхождат в центъра на Истанбул.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Туристи се разхождат в центъра на Истанбул. Снимка: Ройтерс

Бум на лошите кредити

Средният коефициент на проблемните кредити е нараснал до 3,3% през първото тримесечие спрямо 2,8% на сто преди година, сочат данни на регулаторните органи. Най-голям скок на лошите кредити се наблюдава при малките и средни компании, като показателят е достигнал 4,4 %.

Фахретин Яхши, директор на ислямската кредитна организация Albaraka Turk, каза, че очаква средната стойност на показателя за сектора да достигне до 4,8 % тази година.

Някои анализатори и банкери са на мнение, че реалното равнище на лошите кредити може да е двойно по-високо от това, тъй като банките продават някои от лошите си портфолиа, преструктурират заеми и удължават падежа на някои задължения, за да поддържат заема жив.

„Много изчисления сочат, че коефициентът на проблемните кредити е над 6%"," посочи един банков анализатор, който отказа да бъде назован. "Това създава проблем с рентабилността за банките и намалява тяхното желание за отпускане на нови заеми," допълни той.

Хилми Гювенер, главен изпълнителен директор на Turkasset, която купува проблемни заеми от банките, посочи, че очаква портфолиата с лоши заеми да се утроят до 6 милиарда лири тази година. Лошите кредити са нараснали главно в строителството и туризма, допълни той.

Макар никой да не очаква дълбока криза във финансовия сектор, анализаторите прогнозират, че проблемите със задълженията ще забавят растежа, тъй като икономиката до голяма степен разчита на вътрешното търсене след 2012 година.

„Не очаквам финансова криза. Икономиката няма да се разболее от рак, но ще трябва да се изтърпи язва" посочи Атила Йешилада, анализатор от Global Source Partners, който консултира чуждестранни инвеститори.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още