IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна понижи основния лихвен процент трети пореден месец

Управителят на централната банка Валерия Гонтарева заяви, че вижда основания за допълнително понижение

15:35 | 23.06.16 г.
<p>
	Централната банка в Киев.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централната банка в Киев. Снимка: Архив Ройтерс

Украйна понижи основния си лихвен процент трети пореден месец на фона на отслабваща инфлация и най-силното ниво на валутата от януари насам, съобщи Bloomberg.

Централната банка понижи лихвения процент от 18 до 16,5%, пише в изявлението на институцията. Шестима от десетте икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха понижение до 17 на сто, а четирима прогнозираха, че банката ще се въздържи от действия. 

Регулаторът има за цел да насърчи кредитирането, след като инфлацията се забавя от върховите стойности от миналата година (близо 61 на сто). Икономиката се разширява и продължава да се възстановява след 18-месечната рецесия.

Страната беше разтърсена от политически турбуленции в началото на 2016 г., но украинската гривна се възстановява отчасти въз основа на обещанията, че правителството ще продължи да усвоява спасителния кредит в размер на 17,5 милиарда долара.

„Централната банка ще продължава политиката на облекчения, която да подкрепи икономическото възстановяване, стига да не компрометира целта за постигане на 12% инфлация“, пише в изявлението на институцията. „Инфлационният натиск отслабва заради балансираната парична политика и заради поскъпналата валута в благоприятната среда на глобалните пазари на суровини“, се казва още в текста.

Управителят на централната банка Валерия Гонтарева заяви, че вижда основания за допълнително понижение на основния лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още