IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гройсман: До десет години Украйна ще влезе в Европейския съюз

Премиерът на Украйна заяви, че страната му все още вярва силно в блока

14:37 | 01.07.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Украйна ще се присъедини към Европейския съюз през следващото десетилетие, заяви министър-председателят Володимир Гройсман в петък, цитиран от EurActiv. Той добавя, че страната му все още вярва силно в блока въпреки вота на Великобритания за напускане.

Гройсман каза за германската медийна група Funke, че Украйна вижда бъдещето си на Запад и смята споразумението за асоцииране с ЕС за „движеща сила“ за реформите в Киев.

Убеден съм, че Украйна ще бъде в ЕС до 10 години“, каза той. „Поемаме по европейския път, което за нас означава свобода, човешки права и силна икономика“.

Гройсман заяви, че съжалява за изхода от британския референдум.

Уважавам правото на суверенната държава да вземе подобно решение“, каза той. „Все пак мисля обаче, че постиженията трябва да бъдат защитени“.

Той заяви, че по-тесните връзки с ЕС са били стимул за Украйна да се справи с разяждащите проблеми, например корупцията.

Трябва да приведем в съответствие нашите стандарти с тези на ЕС“, каза той.

Повратното търговско и политическо споразумение за асоцииране между Украйна и ЕС е в сърцето на кризата, която стартира през 2014 г. със свалянето от поста на подкрепяния от Москва президент Виктор Янукович, който отхвърли сделката.

Русия анексира Крим малко след това, а ЕС наложи икономически санкции срещу Москва, докато в същото време се опитваше да сключи споразумение с новото правителство в Киев.

В Брюксел обаче има нарастващо безпокойство заради бавния темп на реформи в Киев и волатилната политическа ситуация след оставката на предишния министър-председател Арсений Яценюк и смяната му с прозападния парламентарен говорител Гройсман през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 7 години
Сгрешил е, имал е предвид до 10 дни. Поправете си заглавието :))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
усещам, че бая още територия ше се отдели от Киев ми се струва, а другата половина може да размисли и да се върне в Евразийския съюз ако искат да са цели пак ако ли не техен проблем. Европейския и без тва няма да го има повече, но нищо нека си мечтаят ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
А до 10 години ще има ли нещо останало, в което да влезе Украйна питам се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още